En minserie om tre texter. Två texter av finlandssvenskar som bor i Sverige men sedan en tid befinner sig i Finland. En text av en finländare som har bott i Sverige, men har flyttat till Helsingfors permanent för tre år sedan (och aldrig ångrat det en sekund).

Del 1 i miniserien om “Finland och coronan” – små inlägg från “vanliga människor”:

Det är något fullständigt galet med den svenska självbilden. 

I SVT:s program med Carina Bergenfelt menar Löfven att han är helt nöjd med den svenska pandemistrategin. Samtidigt som Sverige ligger sjätte sämst i världen om döda!

Man kan ju tammefan i så fall inte bry sig mindre om alla de döda!

I förrgår hade finsk tv ett längre program om coronahanteringen i Sverige. När Tegnell intervjuas, påstår han återigen att man i dessa länder följt ungefär liknande strategier. Den nya finska rapporten om svenska påtryckningar på Finland att byta sin mera tuffa strategi, påvisar motsatsen; hade strategierna varit lika, hade ju Sverige aldrig behövt bekymra sig över vad Finland gjorde. 

Både Löfven och Tegnell ljuger å det grövsta, man bara baxnar. Och aldrig pressar journalisterna dem med exakta citat eller påvisbara fakta trots att lögnerna är så grova. Det slappa folket ska med upprepningens metoder vilseföras så att de fortsättningsvis låter sig ledas in i den fantasivärld som under årtionden byggts upp med falska ord till en flumvärld där man förgäves letar efter något fast att hålla sig fast vid.

Del 2 i miniserien om “Finland och coronan” – små inlägg från “vanliga människor”:

Jag är nu i Finland där smittan är under 1/10 av den i Sverige och dödligheten är definitivt inte värre än under säsonginfluensan. Testningen fungerar ypperligt med en massa drive-in stationer och drop-in testning, som t ex här i Nordsjö där det privata företaget 9lives har parkerat en buss invid biblioteket för ändamålet. 

Motsvarigheten till F-kassan ersätter en stor del av kostnaderna om man vill ha svar inom 12 timmar, men det gäller bara dem som är bosatta i Finland. I övrigt är samhället öppet, men man förväntas ha munskydd inomhus i offentliga miljöer, som t ex köpcentra. Utomhus behövs inget munskydd.

Del 3 i miniserien om “Finland och coronan” – små inlägg från “vanliga människor”:

Min vän, finländaren Kim da Costa från Sverige: “Jag bor i Helsingfors sedan några år, i mitt fantastiska färdernesland, som jag har kommit att älska och respektera, tillsammans med min hund Blake Carrington”. Han skriver:

Här går det undan! Jag var inställd på jobbhelg men det blir ju inte alltid som man tänkt sig.

Min lördag, hittills:

Ca 04:25 Vaknar av halsont och väldigt ”varm kropp” och rinnande snok. Jag var helt ”normal” när jag gick till sängs. Lite tagen på sängen. (Höh-höh.) Somnar och vaknar och somnar och vaknar. Kliver till slut upp och inser att jag känner mig sjuk.

07:38 Gör symtombedömningen på omaolo.fi:
”Det finns risk för coronavirusinfektion. (…) Dina svar i bedömningen Symtombedömning för coronavirusinfektion har skickats till vårdpersonal för behandling.”

07:41 ”[Sjukvårdspersonal] Leppänen behandlar din bedömning Symtombedömning för coronavirusinfektion.”
Jobbar de så här tidigt även på helgerna? Vilka hjältar!

07:48 Mottar SMS om bokad tid för provtagning.

08:33 Går ut en sväng med Blake. Han måste gå på toa ordentligt men han vill inte på grund av kylan. Får försöka på nytt senare.

09:13 Kommer till Biomedicum tvärs över gatan från hemmet (bor bra!) och säger ”Huomenta, god morgon” medan jag blippar mitt FPA-kort. Morgonpigg personal i vita rockar och strikta ansiktsmasker tar emot. En skojfrisk men bestämd ung man som påminner om min systers make (ögonen alltså, eftersom jag ju inte ser mer av honom än så) vevar runt med en tops i min högra näsborre. Hur kan nåt så simpelt kännas så obehagligt? Han räknar sakta ner varven på finska: ”Viisi, neljä, kolme, kaksi, yksi.”

09:17 Får ett sprut käsidesi (mycket smidigare ord på finska, så även finlandssvenskar använder det finska ordet, har jag märkt – alltså handdesinfektionsmedel, även känt under det mer vulgära ordet handsprit) och en ny ansiktsmask. Tackar och bockar (ej bokstavligt) och går därifrån.

09:31 Ringer jobbet och informerar om läget.

Provsvar inom 24 timmar.

Uppdatering: 11 timmar och 52 minuter senare kom testresultatet via SMS. Negativt. (Men jistanes vad jag är förkyld. Sandpappershals.

Kommentar: Är detta ett land som ska lyssna på ett grannland där knappt något fungerar överhuvudtaget och alldeles särskilt inte inom hanteringen av den fruktansvärda coronavirussjukdomen covid-19?

© denna sajt. Vid citat ur texten ska länk till detta originalinlägg anges.