För två veckor sedan sedan, den 17 juni, meddelade det svenska migrationsverket sitt nya rättsliga ställningstagande gällande Afghanistan, det kan man läsa om här: Migrationsverket i nytt rättsligt ställningstagande: “Oförändrat säkerhetsläge i Afghanistan”. Kort utdrag ur texten
Migrationsverket bedömer i sitt nya rättsliga ställningstagande att säkerhetsläget i Afghanistan är oförändrat jämfört med 2019. Verkets rättschef Fredrik Beijer:
De förändringar vi ser utifrån aktuell landinformation är inte så långsiktigt säkra att de leder till en annan bedömning än i det förra rättsliga ställningstagandet från januari 2019. Vi har analyserat den nya landinformationen och utifrån den bedömt att säkerhetsläget i stort sett är oförändrat. Det betyder att den rättsliga styrningen gentemot verksamheten som handlägger afghanska asylärenden också lämnas oförändrad.
Nu har också Migrationsverket i Finland uppdaterat sin bedömning om säkerhetsläget i Afghanistan, och även i Irak. Under rubriken Bedömningarna om säkerhetsläget i Irak och Afghanistan har uppdaterats meddelar verket bland annat följande gällande Afghanistan:
I huvudsak förblir Migrationsverkets riktlinjer oförändrade. Säkerhetsläget i Afghanistan är fortfarande instabilt. Migrationsverket anser att det fortfarande finns flera områden i landet till vilka man inte kan förväntas återvända på grund av säkerhetsläget.
Efter att ha listat en del områden i Afghanistan där säkerhetsläget är instabilt, anger Migrationsverket:
När nivån av våld i ett visst område bedöms vara extremt hög, anses alla som vistas i området vara utsatta för fara. Då är det möjligt att bevilja en person status som alternativt skyddsbehövande enbart på grund av hans eller hennes hemort. Alternativt skydd beviljas för fyra år.
Gällande Irak bedömer Migrationsverket i Finland situationen så här:
För tillfället anses det inte finnas sådana områden i Irak där det väpnade våldet skulle vara så extremt att alla som återvänder till området skulle löpa risk att utsättas för väpnat våld. En asylsökandes behov av internationellt skydd bedöms alltid individuellt.
Migrationsverket i Finland meddelar att det år 2020 har kommit flest nya asylsökande från Turkiet, Irak och Ryssland och att antalet inlämnade nya asylansökningar per den 29 juni är 572, varav 20 från ”ensamkommande barn (OBS! januari -maj).
Migrationsverket i Sverige anger på sin statistiksida att det under tiden januari – juni lämnats in 7.050 nya asylansökningar, varav 252 från ”ensamkommande barn”. Flest nya asylsökande har kommit från Irak, Syrien och Uzbekistan (den uppgiften gäller endast för veckorna 24, 25 och 26, som är vad Migrationsverket anger på sin statistiksida).