Klicka på bilden ovan för att läsa presentationen av programmet.

Ur samtalet i Studio Axess mellan Pj Anders Linder och Magnus Ranstorp, terrorforskare, Försvarshögskolan, under rubriken:

Sverige: ett ekobrottsparadis för radikala islamister
Magnus Ranstorp:

Jag tror inte politiker förstår riktigt vad det är för krafter därute, i relation till… Och därför tycker jag… jag blir väldigt glad när Macron satte fingret på det när han började prata om ”den islamistiska separatismen”.

Det är rätt stora krafter i omlopp i relation till – och då pratar jag inte om den våldsbejakande delen – men det är rätt stora krafter i omlopp i att… det finns de krafter som försöker separera sig från övriga samhället, även om de inte är våldsbejakande. Och det tar rätt mycket krafter att försöka vända detta. Därför måste man ta ett helhetsgrepp över de här socialt utsatta områdena.

Det handlar inte bara om fler poliser och så vidare. Det handlar om att ställa krav, men också att vara rätt *ohörbart* att försöka integrera individer på ett mer systematiskt sätt än vad vi tidigare har gjort.

Jag tycker att vi (i Sverige) definitivt borde se över den offentliga finansieringen. Jag ser ju enorma belopp som går ut i civilsamhället utan någon koll från myndigheter, vare sig statliga myndigheter, vare sig kommunala myndigheter. De har inte det tänket, eller fokus på att bara tänka en ganska enkel tanke: ”Vad får vi egentligen för pengarna? Utvärderar vi de här insatserna? Vem går de till?”

Och därför har jag argumenterat att, likt Säkerhetspolisen, vad de ville, att skapa ett kunskapscentrum som kommuner och myndigheter kan vända sig till för att se till att inte organiserad brottslighet eller föreningar sätter i system söka – under parollen ”Demokrati. Mänskliga rättigheter. Jämställdhet” – bidrag till föreningar som gör en helt annan sak.

Varje gång vi lyfter på stenarna när det gäller de här föreningsbidragen och annat, så hittar vi en massa olika former av fiffel, bedrägerier och jag är jätteförvånad, vi har ju så noggrann finansiell koll på annan verksamhet, på företag, på vanliga skattebetalare. Vartenda öre vänder man på! Men när det gäller de här ”konfettibidragen” till civilsamhället… det är verkligen… det sker ju nästan ingen kontroll överhuvudtaget. Och jag blir lika bedrövad och arg när jag ser vad det är som sker.”

Lyssna på hela samtalet här: