Det läggs en hel del intressanta och viktiga skrivelser och förslag i Megalomaniens riksdag. De 349 enskilda ledamöter har pejl på vad som är viktigt att ta itu med. I en viktig motion till regeringen, med rubriken De djurförsöksetiska nämndernas status, vill t.ex. en av dem att:
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de djurförsöksetiska nämndernas status ändras från rådgivande till beslutande.
Motivering
Maktstrukturer i de djurförsöksetiska nämnderna. Under flera år har maktstrukturerna i nämnderna diskuterats. Från dem som nominerats av djurskyddsorganisationerna har det ofta påtalats att forskarrepresentanterna väger tyngre i nämnderna än vad t ex lekmännen gör. Maktstrukturen i nämnderna torde kunna gå att utläsa om man undersöker vilka som innehar särskilda uppdrag, och då syftar jag i första hand på rollen som sammankallande i beredningsgrupper. En kartläggning av detta, med analys utifrån vad som tillåts väga tungt vid val av sammankallande, skulle enligt min mening ge en viktig indikation om hur maktstrukturerna är i de djurförsöksetiska nämnderna. Enligt min mening bör en sådan undersökning göras skyndsamt och den bör granska förhållandena från idag och tillbaka till att de djurförsöksetiska nämndernas status ändrades från att vara rådgivande till att bli beslutande.
Det är klart att det är oerhört viktigt att maktstrukturerna i djurförsöksetiska nämnder fortsättningsvis diskuteras, analyseras och kartläggs! Självklart! Och att det ska göras skyndsamt så man får klarhet i vad det är som pågår i de där nämnderna. Det berör ju alla megalomaner i deras vardag och även om de inte ens riktigt förstår vad det handlar om eftersom texten är lite svårgenomtränglig så begriper de att det är mycket viktigt eftersom en riksdagsledamot för upp frågan till själva regeringen.
Denna viktiga motion lämnades in i september 2004. Något svar på de angelägna frågorna har inte gått att hitta. Troligen har regeringen inte uttalat sig än, det är ju inga enkla saker som tas upp och det har bara gått drygt 1,5 år. ”Skyndsamt” har ju fått en lite annan betydelse i Megalomaninen numera än den ursprungliga. ”Skyndsamt” betyder inte ”snabbt” eller ”snarast” utan det är mest ett utfyllnadsord som kan betyda i princip hur kort eller hur lång tid som helst. Det är partisterna i regeringen som bestämmer hur ordet ”skyndsamt” ska tolkas i olika sammanhang. Och med endast 4.500 anställda i regeringskansliet kan man förstås inte kräva att svar på viktiga frågor ska komma på bara 1,5 år.
Svaret redovisas här när det kommer (eller hittas, om det redan getts).