Läs först min text The “I have to come back on that”-commissioner designate (1 oktober 2019).

Klicka på bildrutan för att se SVT Agenda 6 oktober 2019 (så länge det ligger ute).

Ylva Johansson talade genom hela intervjun i Agenda på söndagskvällen den 6 oktober som om hon var godkänd som EU-kommissionär.

Jag har fått ett uppdrag att…

Men det har hon ju inte alls! Hon underkändes ju efter sin svaga prestation i utfrågningen av EU-parlamentarikerna. Hon verkar helt sakna verklighetsförankring, för att inte tala om ödmjukhet och självrannsakan, sådant hon aldrig behövt befatta sig med i Sverige eftersom de kunskaper, den klokhet, pålästhet och stringens som uppvisades vid utfrågningen den 1 oktober i Bryssel, inte existerar här.

Men bland det mest uppseendeväckande Ylva Johanson sa denna gång sa var:

Jag tror att det är helt nödvändigt att vi har en tvingande solidaritet mellan EUs medlemsländer.

“Tvingande solidaritet”? Bara en svensk socialdemokrat med vänsterpartistiskt förflutet kan komma på att säga något så vansinnigt! Hon har ju helt missförstått vad “solidaritet” betyder och hur sådan uppstår. Att tvinga på någon att vara solidarisk med någon/något är en total omöjlighet. “Tvingande solidaritet” är en anomali och att tro att man kan tvinga på människor solidaritet – annat än kanske via hjärntvätt – är absurt. “Solidaritet” är en känsla, en känsla som kommer inifrån och aldrig någonsin kan pådyvlas uppifrån, utifrån.

En reflektion: Den kunniga och envisa programledaren Anders Holmberg är en stor tillgång för Sveriges Television. De gånger han leder Agenda tittar jag.

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.