Riddarhuset exteriör 28 juli 2015Jag har besökt Riddarhuset i Helsingfors men det har aldrig blivit av att besöka Riddarhuset i Stockholm. Förrän idag. Det kom sig av att en väninna fyllde år och i födelsedagspresent önskade sig ett besök i just Riddarhuset, där hon särskilt var intresserad av att se ätterna Swedenborgs och Linnés vapensköldar. Och eftersom min egen släkt (på min mors sida) också finns representerad med vapensköld och allt i det svenska Riddarhuset, så tänkte jag att jag gärna ville se den.

Min släkt heter Tawaststjerna och har ättenummer 1107. Min förfader Jakob Pontus Tawaststjerna adlades den 10 februari 1687 och introducerades den 7 februari 1689.

Miljön i Riddarhuset är högtidlig och sober och man känner historiens vingslag därinne. Riddarhussalen är vacker med alla de 2331 vapensköldarna i koppar på väggarna och de blå tygklädda bänkarna. Med hjälp av den kunnige Pontus Ragnö, som kunde svara på alla frågor mellan himmel och jord som folk ställde, hittade jag ätten Tawaststjernas vapensköld bland dem alla.

Tawaststjernas vapensköld 28 juli 2015Riddarhussalen 28 juli 2015

 

 

 

 

Riddarhuset ett historiskt arv

 

I Riddarhuset finns en del av Sveriges historia och uppgifter om historiskt viktiga personer. Under rubriken Adelns historia. Några sekelvisa nedslag, sägs bland annat

Adelns historia är en del av berättelsen om Sverige och den är som bekant ganska omfattande. För den som vill veta mer om adelns historia finns en hel del litteratur att ta del av.

Mer kan läsas under rubrikerna Frälset, 1500-talet: Kunglig nådeakt och betitlad adel, 1600-talet: Ekonomisk guldålder, 1700-talet: Politisk glansperiod i upp- och nedgång, 1800-talet: Begränsning av adelskapet och ny representationsform, 1900-talet: Ny grundlag satte stopp för adlandet.

Här är några bilder från det ståtliga palatset, som är väl värt ett besök också för den som inte letar efter specifika vapensköldar eller har någon egentlig anknytning till Riddarhuset. Här finns vackra gamla tavlor, stolar, lyktor, statyetter och byster. Vackra rum och praktfulla salar. Och, som sagt och inte minst: en del av Sveriges och även Finlands historia.

© denna sajt.