Klicka på text- och bildrutan för att läsa texten i original på Südostschweizs sajt.

Med andäktig vördnad knäböjde herdarna framför den lilla krubban i det mörka stallet. Då kom David, en av de yngre herdarna, på att han borde dela detta glädjens ögonblick på Instagram: #frälsarfödelse. Hans vänner like:ade och delade bilden.

Inte långt efter fanns bilden på Twitter med hashtaggen #krubbagate. Den som delade det på Twitter var ordföranden för Judeas barnskyddskommission, som menade att det inte minst ur hygiensynpunkt var helt förkastligt att föda ett barn i ett stall.

Omedelbart sköljde en veritabel skitstorm över Maria och Josef. Men de var inte aktiva på Twitter – som ung kvinna postade Maria ibland något på TikTok eller Snapchat. Josef hade en Facebook-sida, men han var inte aktiv. Även Jerusalem Post rapporterade om #krubbagate.

Då postade en redaktör vid Betlehems Dagblad ett Twitter-inlägg under hashtaggen #ingenplatspåhärbärget” där han hävdade att födseln ägde rum i ett stall bara för att de hade inget alternativ.

Nu stormade det rejält i spalterna och man vände sig mot härbärgs- och hotellnäringen i och omkring Betlehem. Under hashtaggen #härbärgsgate upprördes folk från när och fjärran över att man utan skrupler avvisade en havande kvinna och hennes partner. Direktören för turistbyrån Nord-Judea inbjöd till pressträff, där han undslapp sig den olyckliga formuleringen att ”det unga paret näppeligen hade pengar att betala för en natt på ett härbärge i Betlehem”.

Nu blev det ännu värre. Hotell, härbärgen och pensionat i och omkring Betlehem utsattes för en lavin av dåliga kommentarer och omdömen på Tripadvisor och avbokningarna följde som ett brev på posten. Det femstjärniga hotellet Bethlehem Palace erbjöd Maria och Josef en gratis Wellness-Spa weekend i sin Salomo svit. Fast då var paret redan i Egypten.

Men den unga herden David var sorgsen. Allt han ville var ju bara att dela med sig av glädjen på Instagram.

Herzlichen Dank an Christian Ruch für die Erlaubnis diesen Text zu übersetzen und publizieren!

 

© denna sajt och Christian Ruch.