Dagens Industri logoEkonomiska skäl dominerar asylansökningar i EU. Dagens Industri skriver om detta välkända faktum. Ur texten:

Över hälften av alla flyktingar (här menas “asylsökande”, min anm.) inom EU har ekonomiska motiv och därmed ingen rätt till asyl, enligt EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

Enligt den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans flyr en majoritet av dem som har tagit sig till Europa det senaste året av ekonomiska skäl och inte från förföljelse

Frans_Timmermans– Det handlar om 60 procent av alla flyktingar. Det är människor som man kan anta inte har en enda anledning att ansöka om flyktingstatus, sade Frans Timmermans, till nederländska public service NOS, tidigare i veckan.

Att “en majoritet av dem som har tagit sig till Europa det senaste året” har gjort det “av ekonomiska skäl och inte från förföljelse”, det är vi ju ganska många som vetat länge. Och det har också talats och skrivits om det i andra länder. Det är bara i Sverige som denna vetskap av någon outgrundlig anledning inte har trängt in. Vare sig hos politiker i riksdag, regering, kommuner eller landsting. Inte heller hos Migrationsverkets generaldirektörer och ledningar under de senaste decennierna; där har man varit alldeles för slapp i den så viktiga asylhanteringen. För att inte tala om hur okunniga (eller ovilliga att ta upp saken) de flesta svenska journalister varit – och fortfarande är – när det gäller denna väl kända omständighet.

Sauli NiinistöDen 19 januari, redan för drygt ett halvår sedan, sa Finlands president Sauli Niinistö att det kommer allt mer folk till Finland också från andra områden än krisområdena i Mellanöstern. Och:

Slutsatser kan alla dra själva.

Och så här sa president Sauli Niinistö den 4 februari:

Strömmen av immigranter till Europa, och även till Finland, är i hög grad en folkvandring; det handlar alltså inte om flykt undan omedelbar nöd.

Det här  tolkades muttrande i Sverige som att presidenten inte var “god” och även om “rasist” inte uttalades så låg det liksom och surrade strax utom tydligt hörhåll. Han sa också, som den rake och tydlige statsman han är:

Europa klarar inte av den okontrollerade folkvandringen länge till. Om denna toleransgräns överskrids kommer vårt värdesystem att falla samman. Då leder strävan att göra gott till att alla får lida.

© denna sajt. Vid ev citat, vänligen länka till originalinlägget.