Via en vän får jag detta utdrag från en FB-sida. Skribenten är en finlandssvensk litteraturvetare och journalist, Tuva Korsström, som skrivit böcker, varit redaktör för böcker och erhållit många fina journalist- och kulturpriser och stipendier.

Hennes text i det här inlägget på Facebook är underhudenkrypande och obehagligt glidande. Och samtidigt tycker jag att det är skickligt att skriva så infamt och nedlåtande och tillintetgörande i så få meningar. Min kommentar:

Nej, den där Wager anser inte alls att “vi i Finland ska underkasta oss våra makthavande”. Hon har aldrig sagt eller skrivit så, det är påhittat. Hon har sagt att de lagar som finns måste följas men att det står var och en fritt i en demokrati att försöka förändra dem om de inte passar.

Och:

Nej, den där Wager underkänner inte “allt som de makthavande gjort i Sverige”. Det är till att vara vårdslös med orden, så litteraturvetare och journalist man är. Och oväntat. Hon, “den där Wager”, anser i första hand att lagen ska följas i Sverige liksom i Finland. Och hon kritiserar en hel del av vad svenska politiker har gjort och inte gjort. Man ska inte glida på sanningen om man är en prisbelönt finlandssvensk litteraturvetare och journalist. Man får gärna kritisera, men man ska göra det sakligt, korrekt och hederligt.

Och Korsström (jag vet vem hon är, jag har både dator och mobil och hennes namn ger 3900 träffar på Google) undra, först av allt i sitt inlägg:

Vet du något mer om den där Wager?

“Den där Wager”! Här ska det förminskas och så ska man låtsas att det inte går att få reda på något om mig och då ska man lite nedlåtande undra om någon möjligen vet något om “den där Wager” – troligen underförstått: “som tagit sig in på våra revir och skriver i Husis bara så där, helt plötsligt”. Om min tolkning är felaktig så korrigerar jag den gärna om Korsström hör av sig och säger att “så tänkte jag inte alls”. För jag har spekulerat här, jag återger inte ett faktiskt uttalande. Bara så att det står helt klart.

I detta nådens internetår 2017 sitter alltså en journalist i det högteknologiska Finland och undrar vem “den där Wager” är. Gör hon sig medvetet så dum? Hon – och andra som undrar vem “den där Wager” är, som katten släpat in på Husis debattsida och vars texter där man nu tvingas förhålla sig till och skriva repliker på, kan ju börja med att läsa vad som står under namnet i artikeln och repliken i Hbl:

skribent, bloggare, förläggare och översättare med lång erfarenhet inom asyl- och migrationsområdet.

Det säger ju redan en del om vem “den där Wager är”. Ganska mycket, faktiskt.

Författaren Lars Sund ger sig också in i nedvärderande  och “guilt by association”-påståenden samt presenterar direkta osanningar när han skriver:

Hon driver en egen blogg mertiwager.nu (ja, han skriver mitt namn fel… min anm.) och skriver på Patrik Engellaus blogg Det goda samhället som bl a förespråkar totalt flyktingstopp och försvarar hatbloggare som “Julia Caesar”. Hon framhäver också att hon verkat som “Medborgarnas flyktingombudsman”. Och nej, det var ingen offentlig befattning, utan hon verkade i en förening som grundades av Timbros dåvarande biträdande direktär Mauricio Rojas med syftet var att lyfta fram asylsökandes och flyktingars intressen i svensk debatt och föra dessa gruppers talan. Det gjorde “Flyktingombudsmannen” genom att problematisera Sveriges flyktingmottagande.

Det är beklämmande vilka fula grepp han tar till och också förvånande. Varför? Vad har jag gjort som föranleder de här människornas oresonlighet? Ja, jag har en blogg sedan maj 2005, det stämmer. Och jag har skrivit 13 texter på Det Goda Samhället sedan augusti 2015. De kan läsas här. Men jag ska bedömas efter vad jag säger, vad jag gör och vad jag skriver och inte efter vad någon annan eventuellt och påstått säger, skriver eller gör. Dessutom är det inte sant att Patrik Engellau, som förestår Det Goda Samhället (och gör dessa alldeles utmärkta, sansade och lågmälda samtalsprogram, se dem gärna!) “förespråkar flyktingstopp” eller att han försvarar någon “hatbloggare”. Lars Sund drar sig inte för att sprida rena lögner om mig och Patrik Engellau och det är mycket anmärkningsvärt.

Lögnen om mig är att jag skulle ha verkat “i en förening som grundades av Timbros dåvarande biträdande direktör Mauricio Rojas”. Mauricio Rojas var riksdagsledamot för Folkpartiet och ville ge mig en plattform för mitt långvariga ideella engagemang som ombud åt asylsökande. Det som står på Wikipedia stämmer inte. Det vet väl de flesta vid det här laget att Wikipedia inte är ett sanningsorgan, att det inte är tillförlitligt. Inlägget om Medborgarnas flyktingombudsman saknar dessutom källhänvisningar och det som står där är således overifierat. När det är så, då ska man nog kolla lite mer innan man trumpetar ut saker som vore de sanningar. Om man vill ses som seriös, alltså. Lars Sund kunde hur lätt som helst ha frågat mig, till exempel via kontaktformuläret på min blogg som han ju bevisligen känner till.

Här kan man läsa en liten, liten del av vad det handlade om. Och här är ett videoklipp av nämnde riksdagledamot och mig utanför riksdagshuset när vi manifesterar för flyktingars rätt, filmat av SVT som under tre år följde mig och mig med både fotograf och reporter.

OBS! Copyright filmaren och denna blogg.

Jag tyckte då som nu – och som jag alltid kommer att tycka – att man ska agera för det man tror på, göra vad man kan för att förändra det man anser vara fel och ta ett eget både faktiskt och praktiskt ansvar för sina åsikter – och göra det i enlighet med demokratiska principer och de lagar som gäller. Och att man inte ska ljuga, som Lars Sund! Det lärde jag mig redan som liten i Grankulla.

Katarina Jungar påstår, också icke sanningsenligt:

Wager är då knuten till Det goda samhället som tillhör Patrik Engellau, en högerliberal som är på väg åt SD-hållet.

Varför påstår hon att Patrik Engellau “är på väg åt SD-hållet”? Även om så vore, vad har det med mig att göra? Jag är inte “knuten” till vare sig Patrik Engellau eller Det Goda Samhället, det är inte sant. Jag är inte knuten till någonting annat än mig själv. Ovan har jag lagt en länk till mina 13 texter på Det Goda Samhället och det är som sagt på grundval av vad jag skriver, säger och gör och som jag ska bedömas. Inte på oklara, försåtligt glidande, grumliga och rent tarvliga antydningar och lögner av människor i den finlandssvenska universitetsvärlden och kultursfären. Det är oseriöst att, av oklar anledning, ta till låga knep och direkta lögner för att ge en felaktig bild av en person (mig), så som bland annat dessa tre gör.

Vidare kan jag ge Korsström, Sund, Jungar – och andra finlandssvenska personer som vill veta vem “den där Wager” är men inte lyckats ta reda på det – några länkar till en del information. Så slipper de spekulera och så slipper de också pådyvla mig åsikter och tillhörigheter som inte stämmer. För sådant är ohederligt, lågt och fult. Jag hoppas att de ska ha anständighet nog att be om ursäkt. Varsågoda:

meritwager.nu – min hemsida/blogg sedan maj 2005
Mina artiklar – Svenska Dagbladet (där jag var fast kolumnist på ledarsidan i fem år), Dagens Samhälle, Det Goda Samhället m.fl
MFO – Medborgarnas flyktingombudsman
Mummelförlaget – mitt förlag
Mummelförlagets böcker – varav jag översatt två och sammanställt tre
Meritera – min firma (sidan är under rekonstruktion så den ser inte ut riktigt som den ska, men under varje sidflik finns en hel del information)
Personliga meriter – min första bok, gavs ut på Storkamp Media 1999
En del av mina uppdrag
Vickys Livs – min halvtimme långa dokumentärfilm, uppladdad i tre delar x 10 minuter: del 1, del 2, del 3.
SVT och SVT Uutiset – 14 år som nyhets-och programöversättare.
Humanpriset – Banco Humanfonder (klicka på bilden för att se den i större format).

Räcker det? Annars finns det fler länkar. Om någon vill veta något mer och frågar artigt så gör jag mitt bästa för att hinna svara. Kontakta mig i så fall här.

© denna blogg. Om något citeras från denna sida ska länkning göras till originalinlägget så att hela bilden finns med och inte bara lösryckta ord eller meningar.