Svenska dagen firas bland finlandssvenskarna den 6 november samtidigt som man i Sverige firar Gustav Adolfsdagen. Dagen instiftades av Svenska folkpartiet och firades första gången år 1908. Dagen var avsedd att verka för den finlandssvenska befolkningens sammanhållning och har sedan dess fungerat som ett slags nationaldag för den svenskspråkiga befolkningen i Finland.

Svenska dagen är således äldre än både Svenska flaggans dag (sedermera Sveriges nationaldag), som instiftades 6 juni 1916, och Finlands nationaldag Självständighetsdagen instiftad 6 december 1917.

På Svenska dagen sjungs Modersmålets sång, med text och musik av Johan Fridolf Hagfors. Dagen är också en stor festdag med middagsbjudningar och underhållning i de större städerna och aktiviteter i föreningar, på daghem och skolor i hela Svenskfinland.

Klicka på bilden för att höra Modersmålets sång.

Klicka på bilderna för att ta del av informationen som de leder till.

Nytt för i år är att komikern Alfred Backa medverkar med en serie om dialekter i Svenskfinland.

Han reser runt och försöker reda ut varför vi har så svårt att förstå varandra. Han besöker Västnyland där har talar med Nadde Baarman, i Östnyland möter han författaren och journalisten Mikael Crawford och i Närpes får han en pratstund med dialektpoeten Rickard Eklund.

Tråkigt nog kan vi i Sverige inte se och höra Alfred Backa dialektturné.

Serien kan ses i EU, men bara av finländare, eller rättare sagt: av dem som är folkbokförda  Finland:

Jag gillar Alfred Backa och eftersom vi finlandssvenskar och andra inte kan se hans nya serie för att vi inte har hemkommun i Finland så lägger jag länkar till två av hans tidigare inlägg som han gjort på sin österbottniska dialekt.

Klicka på bilderna.

 

 

 

 

Och till slut:

Folktinget firar det finlandssvenska hela veckan.

Klicka på textrutan för att se vad som bjuds under veckan 6 – 12 november.