På område efter område efter område skiljer sig de två grannländerna Sverige och Finland starkt åt. Så också när det gäller att regera, att styra sitt land i folkets tjänst, det vill säga för medborgarnas och landets bästa.

Alla som läser detta vet ju hur det ser ut i Sverige, där det har sonderats och anklagats och tjafsats i över tre månader efter valet om bildandet av en ny regering. Ingen ger sig, alla är som barn i en sandlåda som slår varandra i huvudet med en spade. Man anklagar varandra för att inte ”ta ansvar” och framhåller att man själv är den som just ”tar ansvar” och så fortsätter det, dag ut, dag in; vecka ut, vecka in och månad ut, månad in.

Klicka på texten för att läsa hela artikeln (på finska).

Ur artikeln i Maaseudun Tulevaisuus (som betyder Landsbygdens Framtid):

Pekka Haavisto utesluter inte ett regeringssamarbete med Jussi Halla-ahos Sannfinländare:

– Regeringssamarbetet avgörs av sakfrågor, inte av vad partierna heter.

De Grönas förre partiordförande Touko Aalto uteslöt regeringssamarbete med sannfinländarna. Den nya partiordföranden Pekka Haavisto håller alla dörrar öppna. han vill inte svartmåla Sannfinländarna under Jussi Halla-ahos ledning och håller till exempel fortfarande kontakt med Teuvo Hakkarinen.

– Förra sommaren satte jag upp fågelholkar vid min sommarstuga i Teisko, holkar som Teuvo hade tillverkat.

Haavisto gillar inte att man demoniserar ett parti, Sannfinländarna. För tillfället har Haavisto och Halla-aho helt motsatta åsikter i många frågor, men båda stödjer till exempel klimattullar.

I Yles senaste väljarundersökning har De Gröna vänt starkt uppåt under Haavistos ledning, till 13,9 procent.

– Jag är nöjd om De Gröna återfinns bland de tre största partierna i vårens riksdagsval. Vi har lyckats den senaste tiden att återställa vår trovärdighet som hanterare av en ansvarsfull klimatpolitik.

Förutom från Socialdemokraterna har De Gröna enligt Haavisto också lyckats skrapa ihop röster bland Samlingspartistiska företagare, som är synnerligen utbildnings- och miljöpositiva. Många Gröna stödjer en rödgrön regeringskoalition tillsammans med Vänsterförbundet och Socialdemokraterna. Haavisto vill inte låsa sig vid att enbart samarbeta med den politiska vänstern. Han påminner om att många centrala gestalter i De Grönas tidiga historia tidigare verkade inom det liberala Folkpartiet

– Vii kan till exempel ta den legendariske, före detta justitiekanslern Paavo Nikula. Han var en tydlig civiliserad borgare.

Haavisto berättar att överraskande nog så tävlar De Gröna och Sannfinländarna om samma väljare.

Kommentar: Med ens en gnutta finländsk realism och praktiska förhållande till andra partier och till hur och av vilka landet ska regeras, skulle Sverige sedan länge ha en fungerande regering.