Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln och se och höra presskonferensen som simultantolkas till svenska.

Ur texten:

De som går ut grundskolan 2021 blir de första som har läroplikt tills de är 18 år gamla eller har tagit en examen från andra stadiet, enligt regeringens förslag.

Det här ska öka jämlikheten och höja kompetensnivån i Finland, motiverar undervisningsminister Li Andersson (VF).

Andersson presenterade förslaget under en presskonferens på torsdag eftermiddag. Att utvidga läroplikten har varit en av de centrala reformerna i regeringsprogrammet.

Tanken är att alla ska studera tills de är minst 18 år och skaffa sig en andra stadiets utbildning. I nuläget tar läroplikten slut efter klass nio eller när man fyllt 17 år.

Kommentar: Det finns en del kritik mot förslaget, bland annat Matilda Wrede-Jäntti, forskare i ungdomsfrågor vid Helsingfors universitet. Hon tycker att det är bra att man satsar på de unga, men hon är tveksam till om det här rätt sätt att göra det på.

– Det ekonomiska läget är kärvt och på grund av coronapandemin står vi​ sannolikt inför en ekonomisk katastrof. Då har jag svårt att förstå varför vi ​skulle ​pumpa in ​stora pengar i det här, då den stora majoriteten klarar sig utan det här understödet, säger Wrede-Jäntti. Jag tror den här reformen leder till att mycket tid och resurser läggs på något som ger förhållandevis lite utdelning.

Kommentar: Regeringens förslag ska nu presenteras för riksdagen. Om en så här stor och dyr – och kritiserad – förändring kommer att gå igenom i riksdagen är svårt att sia om. Men snart vet vi.

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.