Klicka på textrutan för att komma till polisens meddelande (på finska).

Ytterst lugn Ilosaari Rockfestival avslutas

Ur Polisens synvinkel har Ilosaari Rockfestival varit ytterst lugn och enligt brottsstatistiken har veckoslutet till och med varit lugnare än normalt under sommarveckoslut. På festivalområdet, eller i dess omedelbara närhet, har främst registrerats några mindre egendomsbrott, några fall av misshandel och några brott mot narkotikalagen. Dock kanske brottsstatistiken inte berättar hela sanningen, eftersom det förekommit något hundratal olika nödsituationer under fredagen och söndagen som vi fått hantera. Det kan också vara så att fältpatrullernas och ordningsvakternas effektiva ingripanden direkt när något bråk börjat, till stor del påverkat att slagsmålen inte hunnit eskalera så att de gått så långt som till polisanmälningar.

Klicka på textrutan för att komma till programmet.

Orsakerna till att Ilosaari Rockfestival varje år är så lugn kan vara många. Publikkategorin samt det mångåriga smidiga samarbetet mellan arrangören, olika myndigheter och intressenter har burit frukt och den avslappnade atmosfären har blivit Ilosaari Rockfestivals kännemärke. Det kändes som om hela Nordkarelen hade lugnat ner sig inför Ilosaari Rockfestival; inte heller från andra delar av landskapet inkom mer än några få brottsanmälningar.

Till polisens häkte fördes under veckoslutet 40 klienter från hela Joensuu med omnejd. Majoriteten av de potentiella klienterna hanterades av Finlands röda kors i deras tillnyktringstält på festivalområdet. Där har man i praktiken hanterat överförfriskade men lugna personer.

© Översättning Merit Wager.