Finland. Inför presidentvalet 2018 nr 1: Tuula Haatainen, Socialdemokraterna.

Finland. Inför presidentvalet 2018 nr 1: Tuula Haatainen, Socialdemokraterna.

När nu omkring 80 procent av tillfrågade finländare i undersökningar som gjorts säger sig vilja se den nuvarande presidenten Sauli Niinistö omvald, så  torde de övriga sju kandidaterna kanske inte ha så där enormt stora chanser att väljas till det ämbetet. Men skam den som ger sig och den finska sisun förnekar sig inte, alla ger sig in i kampen om att bli Finlands president med gott humör.

Hufvudstadsbladet, liksom också andra medier i Finland, uppmärksammar givetvis presidentvalet och just den finlandssvenska tidningen har en intervjuserie där alla åtta presidentkandidaterna presenteras. Den 27 december 2017 var det Socialdemokraternas kandidat, Tuula Haatainen som presenterades i en lång artikel med rubriken Haatainen vill bli den feministiska landsmodern.

Här några utdrag ur artikeln, som kan läsas här i sin helhet:

Hon lyfter fram presidentens roll som vägvisare för de värderingar som Finland vill signalera i stället för traditionell utrikes- och säkerhetspolitik.
——————
Orsakerna till att Tuula Haatainen i ungdomen aktiverade sig politiskt var idealistiska: Hon ville motarbeta krig i Afrika, förbjuda kärnvapen och verka för mänskliga rättigheter i Latinamerika, skriver hon själv i biografin Arjen kuningattaret, (Vardagens drottningar) som utkom för snart tolv år sedan. Samma motiv – att göra världen till en bättre plats, gäller också den här gången då hon siktar på att bli president.
——————
– Precis som min vän Margot Wallström (Sveriges utrikesminister) tror jag på en feministisk utrikespolitik, förklarar Haatainen vid pressträffen.

Det är inte första gången som hon marknadsför Wallström som “sin vän”. Men då Wallström tidigare i höstas på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo utfrågades om sin vänskap med Haatainen, svarade den svenska utrikesministern något förvånad att hon nog vet vem Tuula Haatainen är, men att hon inte känner henne personligen.

På frågan under vilka omständigheter hon anser att Finland ska ansöka om Nato-medlemskap, svarar Tuula Haatainen:

Vi ska respektera folkets vilja. Finländarna vill inte gå med i Nato. Om folkopinionen förändras blir situationen en annan. Men för att den allmänna inställningen till Nato ska förändras krävs att säkerhetssituationen ser annorlunda ut. Jag ser inte att det finns någon anledning för Finland att gå med i Nato.

Hufvudstadsbladet skriver också att:

Hennes största problem är avsaknaden av karisma.

Tuula Haatainen är inte känd för att ha fiender i politiken. Men inom SDP och i synnerhet bland partianställda på en lägre nivå, finns det folk som inte gillar henne och som kritiserar henne för att hon att inte ger dem erkänsla för deras insatser. Det här kan bero på Haatainens korrekta framtoning eller som en person som känner henne sedan länge säger:

– Jag har aldrig sett henne riktigt glad eller riktigt ledsen. Hennes största problem är avsaknaden av karisma. Haatainen brukar inte krama om bekanta och hon är inte precis typen som man skulle gå ut och ta en öl med.

Många som känner henne kommer med snarlika beskrivningar: Haatainen är alltid mycket påläst och ger ett korrekt och något formellt intryck.

– Hon är den duktiga flickan som alltid gör sin hemläxa, och då hon driver en sak gör hon det utan att verka beröras känslomässigt eller med särskilt stort engagemang. Hon uppfattas helt enkelt som torr och saklig och det ideologiska engagemanget verkar inte riktigt finnas hos henne.

Andra beskriver henne som plikttrogen och noggrann, men inte särskilt innovativ.

Jag har inte kunnat se att Tuula Haatainen skulle ha gjort någon egen valvideo, men det finns en hel del klipp med henne på YouTube, som lagts upp genom åren. På finska.

Arkiv

Kategorier