Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln på Ilta-Sanomats sajt.

Så här kom polisen den svenska ”Dödspatrullen” på spåren – taxiförare fungerade som hemliga kurirer

Polisen berättar hur den svenska våldsamma gängets verksamhet i Finland avslöjades.

Ur texten:

Polisen lämnade på tisdagen ny information om en svensk kriminell organisation som misstänkts ha fört in stora mängder narkotika i Finland. De senaste dagarna har det rapporterats om att det rör sig om den mycket våldsamma svenska kriminella gruppen Dödspatrullen.
———-
Kriminalkommissarie Marko Heinonen vid Centralkriminalpolisen berättar att polisen under hösten 2022 började få information om att svenska gatugängmedlemmar med kopplingar till våldsbrott i Sverige rörde sig i Finland.

– I det skedet blev vi intresserade av dessa personer som rörde sig här. Det var inte känt exakt varför de kommer hit till Finland.
———-
Vid ett stopp av ett fordon beslagtogs 1,5 kilo amfetamin och delar av skjutvapen, vilket blev inledningen till narkotikautredningen av den svenska organisationen.

– Det var så det började. Dessa personer, som vi var intresserade av, hade träffat just den personen vars bil stoppades.

Enligt Heinonen har den svenska organisationen svarat för narkotikainförseln och distribuerat narkotika till finska gatugäng.

Under utredningen visade det sig att misstänkta från olika länder hade hyrt lägenheter i Finland för korta perioder. Från lägenheterna rörde de sig ut, särskilt nattetid, och resorna gjordes med taxibilar.

Heinonen säger att verksamheten inte är kopplad till något visst taxiföretag, utan att vissa taxiförare som arbetade som enskilda förare var involverade i narkotikahandeln. Heinonen menar att det är vanligt i Sverige att transportera narkotika med taxi.

– Taxibilar kör bland andra bilar, de drar inte till sig myndigheternas uppmärksamhet, tror Heinonen.

Hela artikeln är inte översatt. Bland annat uttalar kriminalkommissarie Kimmo Sainio vid Helsingforspolisen att man inte kan säga att något våldsamt kriminellt gäng (likt dem som finns i Sverige) skulle ha lyckats ”landa” i Finland. Men det finns en oro för att gatugäng i Finland kan ha en koppling till våldsamma gäng i Sverige, där våld är en väsentlig del av narkotikahandeln. I Sverige är tröskeln för att använda våld låg. Det finns en oro att detta ska komma in också i Finland.

Han svarar på frågan hur gatugängens kopplingar till organiserad brottslighet ser ut:

– Bakgrunden till kopplingen är ofta etnisk bakgrund eller till exempel släktskapsrelationer.

I sitt pressmeddelande informerade Polisen om att man lyckats beslagta över 100 kilo narkotika, 230.000 narkotikatabletter och över 200.000 euro (ca 2,5 miljoner kronor) i kontanter. Dessutom gjordes betydande beslag av narkotika och skjutvapen i andra länder, bland annat Sverige, med hjälp av information som samlades in under utredningen.

Till slut:

Under utredningen togs 30 personer in för förhör, varav 17 fortfarande är frihetsberövade. De misstänkta är födda mestadels i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. De är medborgare i Sverige, Storbritannien, Somalia, Serbien, Norge, Irak, Ukraina, Kosovo, Turkiet och Finland.

 Hufvudstadsbladet skrev i en artikel med rubriken ”Polisen bekräftar: Svensk liga sålde hundratals kilo narkotika i Finland” att:

Spridningen av narkotikan sköttes av personer med invandrarbakgrund, bland de misstänkta finns inte personer födda i Finland.