Migrationsverket, Migri, informerar om ändringar i utlänningslagen som träder i kraft den 1 juni 2019.

Ändringarna gäller nya ansökningar som asylsökande lämnar in efter en tidigare ansökan, omhändertagande av resedokument, familjeåterförening och prövning av tillgången på arbetskraft.

Det har blivit ett problem att asylsökande som har fått avslag på sina ansökningar lämnar in nya ansökningar som, enligt den lag som gällt, måst hanteras av myndigheterna. detta sätts nu stopp för, eftersom det fått orimliga konsekvenser för asylsystemets legitimitet och medfört stora kostnader för samhället. Migri igen:

Det ska finnas en orsak till att den asylsökande inte har lagt fram de nya grunderna tidigare

När en asylsökande lämnar in en ny ansökan efter en tidigare ansökan, ska han eller hon motivera sin ansökan med nya grunder. I fortsättningen ska det finnas en orsak till att den asylsökande inte tidigare har lagt fram dessa grunder. Orsaken måste vara sådan som är oberoende av den sökande.

Det innebär att nya ansökningar inte kan lämnas in med nya ”skäl” som den sökande inte angett i sin första ansökan eller sådant som han/hon själv skapat utan det måste finnas skäl som uppkommit utan den sökandes påverkan, till exempel att krig utbrutit i hemlandet eller liknande. Exakt hur lagen kommer att tolkas vet man inte förrän den satts på prov, men ”okynnesansökningar” för att förlänga vistelsen i Finland ska inte längre vara möjliga. Migri meddelar också att:

Myndigheterna kan vid behov omhänderta den asylsökandes resedokument

I lagen preciseras också bestämmelserna om omhändertagande av den asylsökandes resedokument. I fortsättningen kan myndigheterna omhänderta den asylsökandes pass eller andra resedokument och behålla det tills han/hon beviljas uppehållstillstånd eller lämnar landet.

Migrationsverket ser till att den asylsökande även i fortsättningen kan styrka sin identitet, även om hans eller hennes resedokument har omhändertagits.

Vidare sker följande ändring i utlänningslagen:

En sökande som blir myndig under asylprocessen betraktas som minderårig i ansökan om familjeåterförening

Om en asylsökande har anlänt till Finland som minderårig, betraktas asylsökanden som minderårig i ansökan om familjeåterförening, även om han eller hon har hunnit bli myndig under ansökningsprocessen. EU-domstolen har redan tidigare beslutat om denna riktlinje som Migrationsverket har iakttagit. Nu tas denna riktlinje in i lagen.

Ansökan om familjeåterförening ska lämnas in inom tre månader från det att den asylsökande har fått beslut om internationellt skydd.

Och till sist:

Prövning av tillgången på arbetskraft gäller inte alla utlänningar som byter yrke

I fortsättningen gör arbets- och näringsbyrån inte längre en prövning av tillgången på arbetskraft om en utländsk arbetstagare har arbetat i Finland minst ett år med ett uppehållstillstånd för arbetstagare och vill byta yrke. En prövning av tillgången på arbetskraft innebär att arbets- och näringsbyrån bedömer om det finns arbetstagare i Finland för en arbetsplats.

Ansökningsprocessen för uppehållstillstånd för arbetstagare är tvådelad: efter en prövning av tillgången på arbetskraft fattar arbets- och näringsbyrån ett delbeslut. Efter detta behandlar Migrationsverket ansökan och fattar sitt beslut.

Utlänningslagen har således uppdaterats och ändringarna träder i kraft den 1 juni 2019.