Ur Yle Svenskas text:

I huvudstadsregionen och Åbo, som skulle drabbas av begränsningarna, är nästan två tredjedelar för att rörelsefriheten begränsas. Om man ser på de politiska partierna är Centeranhängarna mest positiva till begränsningarna, medan stödet bland Sannfinländarna är betydligt mindre.

– Den stora enigheten bland finländarna överraskar mig, vi är nästan skrämmande eniga, säger Juho Rahkonen som är forskningschef vid Taloustukimus.
———-
Taloustutkimus undersökning visar att nästan tre fjärdedelar eller 72 procent av finländarna är för de här begränsningarna i rörelsefriheten. Knappt en fjärdedel, alltså 23 procent, är emot dem. Sex procent vet enligt undersökningen inte vad de ska tycka om begränsningarna.

Enligt Juho Rahkonen beror det stora stödet för begränsningarna i rörelsefriheten på att finländarna litar på auktoriteter och myndigheter – om Institutet för hälsa och välfärd kommer med rekommendationer, vill man också följa dem.
———-
Bland dem som verkligen skulle drabbas av de här begränsningarna är stödet för begränsningarna ändå något mindre – i huvudstadsregionen är knappt två tredjedelar, 64 procent för begränsningarna, i Åbo är siffran 65 procent.

– Jag är överraskad över att så pass många i huvudstadsregionen och Åbo stöder begränsningarna. De kommer ju att drabbas hårt om begränsningarna blir verklighet, säger Rahkonen.

Och vidare:

Regeringen har tidigare sagt att man med de nya begränsningarna i synnerhet vill åt unga som festar och hänger i köpcentrum. Undersökningen visar ändå att också unga är för begränsningarna, enligt undersökningen.

Mest kritiska är 24-34-åringarna, 60 procent inom den gruppen säger sig stödja dem. Begränsningarna är mest populära bland de äldre, i gruppen 65-79 stöder hela 82 procent dem.