Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln.

Ur artikeln:

Kunskapen om romernas kultur är för dålig i Sverige. Det menar flera representanter efter tumultet som uppstod i Kalmar när 60 romer ville besöka en patient.

– Sjukhuset borde ha vetat bättre, säger Monika Kaldaras som grundade Romska kulturcentret i Malmö.

Det ter sig i själva verket som om romernas kunskap om svenskarnas kultur är den som är dålig. För att inte säga usel. Så här säger Monika Kaldaras till Kvällsposten:

– Vi har levt här i 505 år, Sverige borde känna till vår kultur. Men det händer att barn inte får ledigt från skolan när någon i vår grupp är sjuk, trots att det är så viktigt att vi besöker våra sjuka, säger Monika Kaldaras på Romska kulturcentret i Malmö.

Om man har levt som minoritet i ett land i 505 år så har man haft tid på sig att lära sig majoritetssamhällskulturen. Finnarna har också bott och levt i Sverige i hundratals år och är också en nationellt erkänd minoritet precis som romerna. De har behållit en del av sin kultur och sitt språk, men självklart anpassat sig till det land de lever i och den majoritet vars kultur, lagar och samhällssystem som är rådande och som alla som bor i landet har att förhålla sig till.

Det som sjukhuschefen på Länssjukhuset i Kalmar säger är det enda rätta och det absolut självklara:

– Vi behandlar alla patienter lika. Det här hade inget med etnicitet att göra. Det handlade om att ordningen stördes och att vi måste säkra patientsäkerheten och lugnet för våra patienter och deras anhöriga.

I Sverige ska den svenska samhällsordningen råda i offentligheten, vilka kulturer eller religioner man än kommer ifrån. Det har tyvärr inte svenskarna varit tydliga med från början (och nu tänker jag på de enorma mängder migranter och asylsökande som kommit hit), varvid allehanda hitkomna med olika bakgrunder tycker sig ha rätt att kräva allt från separata badtider för män och kvinnor till att få gå maskerade (niqaber etc); att serveras speciell skolmat, att andra ska ta hänsyn till just deras religion (Sverige är en sekulär stat) och just deras kultur. Det är ohållbart och det är dags för svenskarna att sätta ner fötterna rejält. Har man kommit till Sverige – för 505 år sedan eller i förrgår så måste man anpassa sig till landets samhällsordning, lagar, regler och praktisera sin religion och sin kultur i sitt privatliv, inte så att det går ut över andra.

Klicka på textrutan till vänster
för att se den i större storlek och
kunna läsa en bråkdel av hur
svenskar känner i sitt eget land.

Det är en skärmdump från
Facebook och som sagt bara
en bråkdel avde reaktioner
som romernas orimliga krav
har mötts av.