Filmen The gathering storm visades på TV8 den 20 december. Den handlar om Winston Churchill och hans liv före kriget. Churchill spelades av en tämligen porträttlik Albert Finney som till och med lyckades låta som Winston Churchill.
Han jobbade 20 timmar om dygnet och överallt dikterade han sina tal för en stackars sekreterare som fick hänga med så gott hon kunde. I badet medan han skrubbade sig, medan han klädde på sig och vid frukostbordet.
Filmen var fascinerande och intressant och visade många sidor av Winston Churchill: hans framträdanden i parlamentet, hans liv med hustrun Clementine, ”Clemmie”, spelad av Vanessa Redgrave, hans målande ute i naturen. En riktig manschauvinist som domderade och kommenderade, men som samtidigt var lite charmig också. Och Clemmie revolterade emellanåt, bland annat när hon kastade en massa tallrikar mot honom för att han kallat henne självisk.
Medan jag tittade på filmen kom jag att tänka på en av Nokias tidigare chefer, Kari Kairamo som jag också skrivit om på bloggen tidigare. Trots att han levde betydligt senare än Churchill så var likheterna i livsstil och domderande ganska stora. Och speciellt hans sätt att diktera brev för sin sekreterare. Om Kairamo sades också att ”han var turbobergsrådet som var igång 25 timmar om dygnet”. I Boken om Nokia kan man läsa:
Kari Kairamo lämnade ingen oberörd. Han tog arbetet med sig överallt där han drog fram, till och med på toaletten.
Nokias huvudkontor på Mikaelsgatan hade en stor bekvämlighetsinrättning med sex bås i rad. En dag när Kairamo satt inlåst i ett av båsen kom Hanna Forsgren in på herrtoaletten och sköt ett papper in i båset genom springan mellan dörren och golvet. Hon behövde chefens signatur på en brådskande handling.
Kairamo satt lugnt kvar, uträttade sina behov samtidigt som han signerade papperet och sköt det tillbaka åt sekreteraren. Trots att han muttrade ”får man inte vara i fred ens här” verkade han inte speciellt överraskad över att ha besök av sin sekreterare på herrtoaletten.
Alla som inte känner till historien bakom Nokia och hur Nokia blev vad det är idag, borde läsa Mosse Walléns och Staffan Bruuns Boken om Nokia! Försök få tag i den här boken (förlaget är Fischer & Co), en roligare, dråpligare och mer fantastisk historia skulle inte ens en manusförfattare i Hollywood kunna skapa! Och det här är på riktigt!
Jag har skrivit om – och lagt upp utdrag ur – boken här och här.