Under rubriken Barn ska inte behöva skiljas från sina föräldrar skriver migrationsminister Tobias Billström idag i Svenska Dagbladet om just det som rubriken anger. Han poängterar att Sverige inte har fri invandring och att det finns regler för vem som får tillstånd att resa in och vistas i landet. Självklara saker, kan man tycka, men det tål att upprepas eftersom många i den offentliga debatten inte riktigt verkar tycka att det är så viktigt.

Sedan skriver migrationsministern bland annat följande:

tobias-billstromRegelverket har visat sig få orimliga konsekvenser när det gäller föräldrar som fått avslag på sin asylansökan, men under vistelsen i Sverige fått barn – som ibland är svenska medborgare.
———-
Dagens bestämmelser om i vilka fall en ansökan om anhöriginvandring kan ske inifrån landet är för stränga. Därför ska lagen ändras så att föräldrar med barn i Sverige i fler fall ska kunna ansöka om och beviljas uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning inifrån landet.

Bra tänkt, migrationsministern!

Fallen där – om jag förstår det rätt – den ena föräldern är svensk medborgare och den andra är asylsökande kommer kanske inte att vara så många eftersom handläggningstiden för asylsökande ska kortas rejält. Men om några människor hinner träffas, blir kära, gifta sig och få barn (om asylprocessen drar ut på tiden i minst 9, 10 månader som väl får anses vara en minimitid innan allt detta har hunnit ske), då är det bra att den part som sökt asyl och fått barn med en svensk medborgare får uppehållstillstånd på plats. Såvida han eller hon inte har begått brott eller det finns andra hinder, förstås.

Även om dessa fall knappast kommer att vara många är det ändå bra om en sådan regel som den migrationsministern talar om, kan komma till stånd.