Angus Termopyle.
Filantrop, stockholmare.

Medborgare (och motborgare)!

Jag tänkte tycka till lite om yttrandefrihet och demokrati. De hänger ihop. Man kan inte ha det ena utan det andra. Hur står det till med dessa två saker i Sverige? Jag skulle vilja påstå att de inte mår så bra.

Om vi börjar med yttrandefriheten, vad innebär den och hur fungerar den? Det kan tyckas vara en idiotisk fråga men jag har märkt att alldeles för många inte förstår innebörden så vi kör en grundkurs. Yttrandefrihet innebär att du har rätt att uttrycka din åsikt utan att riskera repressalier från någon. Det innebär däremot inte att alla, eller ens någon, måste lyssna på dig eller hålla med dig. Det innebär inte heller att du kan hota eller smäda någon. Ett exempel: ”Jag tycker alla muslimer ska dö”, det är inte okej. Att däremot säga ”jag känner oro för islam” är helt okej. 

Det första är ett hot, det andra är en åsikt. I dagens Sverige är det väldigt vanligt att speciellt politiker kallar helt vanlig kritik för ”hat”. Att kalla sina kritiker för ”hatare” är en alltmer vanlig metod för att slippa svara på kritik. För vem behöver väl svara ett troll?

Att yttrandefriheten svajar betänkligt är det ingen tvekan om. Även om man kanske inte riskerar fängelse eller böter (vilket man faktiskt gör) så riskerar man att bli av med vänner, social status och även jobbet om man i dagens Sverige uttrycker en åsikt som inte passar in i den rådande värdegrunden. Men yttrandefrihet är som graviditet: man kan inte vara bara lite gravid. På samma sätt kan man inte ha bara lite yttrandefrihet. Det är antingen eller.

Jag är ganska säker på att den som läser detta minst någon gång på senare tid avstått från att uttrycka något på grund av rädsla för hur det skulle tas emot. Har jag fel?

Demokrati då, det har vi ju i Sverige, eller hur? Är den hotad?

Vi har en statsminister som kallar dem som ifrågasätter hans politik för ”hot mot demokratin”. Men om demokratin är hotad, varifrån kommer då det hotet? Knappast från några hundra vilsna nazzar eller ens från våldsvänstern. Hotet mot demokratin kommer som alltid uppifrån. När man tittar på våra folkvalda så är det uppenbart att många har ett väldigt löst hållen uppfattning om vad demokrati innebär. Inom det till statsreligion snart upphöjda klimathoteriet finns väldigt många som rakt ut föreslår en klimatdiktatur för att rädda jorden från den annars oundvikliga undergången. Detta utan att någon politiker ens höjer på ögonbrynen. Låt oss leka med tanken att vi skulle införa en diktatur för klimatets skull. Hur många av tror att de som får klimatmakten skulle lämna tillbaka den till folket efter uträttat verk?

Nej, hotet mot demokratin kommer som sagt uppifrån. Under de senaste åren har riksdagen klubbat igenom många nya lagar som dels gör det svårare att få insyn i vad den gör, men som gör det lättare att ta reda på vad folket gör. Dessa lagar klubbas snabbt och utan debatt, det är därför vi inte hör talas om dem.

Vilket leder mig till min sista punkt: Who watches the watchmen?

Som en garant för demokratin har vi vad som ofta kallas ”den tredje statsmakten”. Medier som ska granska makten åt folket. Det gjorde de under många år men nu är det inte så längre. Nu granskar de folket åt makten. ”Nä, så är det inte”, kanske många tänker. Men tänk igen. När hörde vi en politiker få en riktig följdfråga senast? Eller ens en riktig fråga? Den svenska mediekåren består till alltför stor del av aktivister och medlöpare.

Tyvärr har det blivit så att den som vill läsa ocensurerade nyheter måste vända sig någon annanstans än till riksmedia. Den starkt växande skaran oberoende nyhetssajter och bloggar beror på att etablerade medier censurerar eller helt enkelt struntar i att förmedla nyheter som inte passar deras narrativ. En del av de oberoende nyhetsförmedlarna kallas inte sällan för ”hatsajter”. Tycker/tror folk att till exempel Aftonbladet ger en korrekt bild av läget i Sverige idag?

Har ni någonsin funderat över varför svenska medier lägger ner så enormt stora resurser på att granska Amerikas president istället för Sverige statsminister?

Till slut och trots allt önskar jag er alla en

God Jul!

 

© denna sajt och Angus Termopyle.