Fortfarande har åldersbedömningarna av personer som söker asyl som minderåriga, som inte styrker sin ålder och som kan misstänkas vara äldre än 17 år, inte kommit i gång i Sverige. År 2017 och med ett – med alla mått mätt – rekordartat inflöde av just personer i den här kategorin.

Jag vill påminna om två texter om åldersbedömning av asylsökande påstått minderåriga som inte styrker sin ålder och kan misstänkas vara vuxna som jag skrev för exakt ett år sedan här på bloggen samt om ett antal artiklar i ämnet i Svenska Dagbladet och Dagens Samhälle:

Migrationsverket ska göra sitt jobb (om åldersbedömning), del 1 – 14 mars 2016. Ur texten:

2015
Till Sverige kom 35.369 asylsökande och sökte asyl som minderåriga
Till Danmark kom 2.068 sylsökande och sökte asyl som minderåriga
Till Norge kom 5.297 sylsökande och sökte asyl som minderåriga
Till Finland kom 3.024 sylsökande och sökte asyl som minderåriga

Till de tre övriga nordiska länderna kom således sammanlagt 10.389 asylsökande som sade sig vara minderåriga, till Sverige ensamt 35.369. Nog är det väl lite märkligt, för att inte säga direkt obegåvat, att man i Sverige inte reagerar över att det hit kommer 3,5 gånger fler minderåriga asylsökande (i Sverige och endast i Sverige envist kallade ”ensamkommande barn”) än till tre närliggande länder sammanlagt?

I många år har miggorna slagit larm och rapporterat om just detta med att den sökandes egen muntliga uppgift så gott som alltid ensam ligger till grund för huruvida de placeras i ”barn-gruppen” eller ”vuxen-gruppen” i asylprocessen. (Alla texter här på bloggen, genom åren, som innehåller ordet ”ensamkommande” finns här.)

Migrationsverket ska göra sitt jobb (om åldersbedömning), del 2 – 14 mars 2016. Ur texten:

Av Socialstyrelsens ställningstagande daterat 2012-06-26 med Dnr 31156/2011 med rubriken Medicinsk åldersbedömning för barn i övre tonåren, framkommer att myndigheten anger att den:

…efter diskussioner med Migrationsverket kommit fram till följande ställningstagande avseende medicinska åldersbedömningar för ensamkommande barn i övre tonåren samt barn i anknytningsärenden, när barnet uppger sig vara under 18 år, men där tecken finns att personens verkliga ålder är högre och då det inte är uppenbart att personen är vuxen.

Vad innebär det att Socialstyrelsen tar fram ett ställningstagande efter diskussioner med Migrationsverket? Och vad menas med att Socialstyrelsen gör ”ett ställningstagande”? Mot eller för vem/vilka tar myndigheten ställning? Hur kommer det sig att Socialstyrelsen inte ger råd, riktlinjer, anvisningar eller rekommendationer i den fråga dokumentet anger att det handlar om, nämligen medicinsk åldersbedömning för barn i övre tonåren?

Som sagt: jag vill bara påminna om det här om påstått minderåriga asylsökande och åldersbedömning. Som jag tagit upp så många gånger att det knappt går att räkna. På bloggen. I Svenska Dagbladet och Dagens Samhälle. På Newsmill 2012 (finns inte kvar på nätet). För ett år sedan. För fyra år sedan. För sex år sedan. För åtta år sedan.

•  Hur många ensamkommande barn är vuxna? – Svenska Dagbladet 5 oktober 2014
 Sverige ligger efter med ålderstester – Svenska Dagbladet 7 januari 2016
•  Hur kan säkerheten på HVB öka? – Svenska Dagbladet 11 februari 2016
•  Börja ålderstesta unga asylsökande redan nu – Dagens Samhälle 26 april 2016
•  Migrationsverket bör följa lagen – 26 maj 2016
•  Se upp för pass med falska uppgifter – 9 januari 2017 Dagens Samhälle

 

© denna blogg. Vid ev citat, vänligen länka till detta inlägg.