Året som var har lagts till handlingarna. Det var inget toppenår för världen; det var inget toppenår för Sverige. Sverige befäster sin ställning som ett allt våldsammare och allt mer laglöst land. Sverige skiljer sig allt mer från sina nordiska grannar och även de från de flesta andra EU-länderna vad gäller skjutningar, granatattacker, knivdåd, rån, misshandel och grova och grymma gruppvåldtäkter; områden där Sverige ligger i ”topp” jämfört med övriga EU. Rädslan och otrygghetskänslan kryper in hos i fler, också hos dem som länge valt att blunda när vi andra har sett förändringen och varnat – i åratal – för att Sverige, i ett historiskt perspektiv, förändras blixtsnabbt. Mycket lite har gjorts för att stoppa förråandet, våldsamheterna, förändringarna till det sämre i vårt tidigare lugna, förutsebara, sammanhållna samhälle. Detta är till stor del en följd av att man i Sverige inte klart och tydligt tagit avstånd och stoppat högljudda och ibland hotfulla krav från personer som tagit sig hit för att, som de sagt: söka skydd här. Och för att alldeles för många har tillåtits komma till ett relativt litet, tidigare lugnt och säkert land. Sverige har alltså haft – och har – oansvariga regeringar och riksdagsledamöter. Det är i första och största hand de som ska ställas till svars för hur det nu ser ut i det forna folkhemmet.
Man ska önska varandra gott nytt år vid årsskiften. Det är tradition i Sverige liksom i alla västländer. Och önska kan man ju alltid. Även om här nu också finns oräkneliga mängder av människor som inte alls har samma tradition och inte ens har samma tideräkning som vi, och som ”gott nytt år” inte betyder något alls för. Som tar tillfället i akt att kasta raketer mot människor och deras bostäder och att bedriva skadegörelse mot andras egendom på den afton som för oss andra betyder glädje, samvaro och gemenskap. Traditionellt har vi firat nyår och alla andra högtider utan rädsla. Det är på sina ställen – allt fler ställen – i Sverige numera så att ursprungsbefolkningen måste söka skydd från personer som påstår sig ha kommit hit för att ”söka skydd”. Ser och förstår man inte det, tycker man inte att det är fel, då har man något fel på sin värdegrundskompass.
Men allt är verkligen inte eländes elände. Och i det lilla, i de egna små kretsarna och även i nya, främmande kretsar som vi själv väljer att vara med i, finns mycket fantastiskt, roligt, spännande och lärorikt att uppleva. ”Scientia potentia est” (kunskap är makt) heter det ju, och kunskap skaffar man sig genom att man nyfiket och envetet och med öppet sinne tar till sig information, vänder och vrider på den, värderar den, förkastar den eller tar den till sig.
Vi har inte haft som tradition att se Kalle Anka på julafton, men börjar sedan decennier alltid det nya året med att titta och lyssna på den magnifika Nyårskonserten från Wien på nyårsdagen, som kan ses på SVT Play till och med måndagen den 8 januari 2018. Så året har – parallellt med skadegörelse, skjutningar med raketer mot människor och andra ständigt pågående vålds- och skadegörelsebrott som numera är vardagsmat i det svenska samhället – börjat med både vackra toner och vackra vyer från kulturstaden Wien i Österrike, och för den som inte tidigare sett och hört en nyårskonsert från Wien så kan jag bara rekommendera att göra det. Och njuta av vårt europeiska kulturarv och våra musikaliska kulturskatter! Så länge de finns kvar.
Så här såg programmet ut. Länkar tillagda till alla stycken som spelades:
Johann Strauß (Sohn)
Einzugsmarsch aus der Operette „Der Zigeunerbaron“, ohne op. (Spotify)
Josef Strauß
Wiener Fresken. Walzer, op. 249 (Spotify)
Johann Strauß (Sohn)
Brautschau. Polka, op. 417 (Spotify)
Leichtes Blut. Polka schnell, op. 319 (Spotify)
Johann Strauß (Vater)
Marienwalzer, op.212 (Spotify)
Wilhelm Tell Galopp, op. 29b (YouTube)
Franz von Suppé
Ouvertüre zu ”Boccaccio” (Spotify)
Johann Strauß (Sohn)
Myrthenblüten. Walzer, op. 395 (Spotify)
Alphons Czibulka
Stephanie-Gavotte, op. 312 (YouTube)
Johann Strauß (Sohn)
Freikugeln. Polka schnell, op. 326 (Spotify)
Geschichten aus dem Wienerwald. Walzer, op. 325 (Spotify)
Fest-Marsch, op. 452 (Spotify)
Stadt und Land. Polka mazur, op. 322 (Spotify)
Un ballo in maschera. Quadrille, op. 272 (Spotify)
Rosen aus dem Süden. Walzer, op. 388 (Spotify)
Josef Strauß
Eingesendet. Polka schnell, op. 240 (Spotify)