Det här är mitt första recept på bloggen sedan den startade i början av maj 2005. Jag är ingen ”receptmänniska”, men den här Ålandspannkakan som jag hittat på FST:s webbsida är en favorit som jag vill dela med mig av!

Recept för 4 personer

Ingredienser:

Ålandspannkaka:
6 dl mannagrynsgröt 2 dl mjölk 3/4 dl socker ½ msk salt. Kardemumma enligt egen smak. 2 ägg smör vispad grädde till servering.

Sviskonkräm: 10 torkade plommon 5 dl vatten 1 bit kanel ½ dl socker 1 msk maizena mjöl lite vatten

Så här gör man:

Ålandspannkaka
Värm mannagrynsgröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i. Tillsätt ägg och häll smeten i en smörad och bröad form. Ringla lite smält smör över. Grädda sedan i 175 grader i ca 45 minuter. Servera sviskonkräm och vispad grädde till.

Sviskonkräm
Skölj plommonen och blötlägg dem någon timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanel och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen. Blanda maizena mjölet med lite vatten och häll i under kraftig omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker.

Så här gör mamma sin ålandspannkaka:
Det är det gamla traditionella sättet. Svärmor, däremot, gör med saffran i. Det kommer från Gotland, där man har saffran i Gotlandspannkakan. En del sätter också kanel i sin. Det finns också de som gör den lyxiga varianten, den på risgrynsgröt. Traditionellt skall den serveras med sviskonkräm och vispad grädde, men många föredrar att byta ut krämen mot jordgubbssylt.

Det sägs att ålandspannkakan kom till när man fick besök och man inte hade så mycket i skafferiet. Då tog man gröten från morgonen, kryddade till den, och bakade av den. Till gröten serverade man snaps. Detta skulle gästerna få så snabbt som möjligt, gärna redan på bryggan om man bodde i skärgården.