Det stämmer inte att Migrationsverket måste skicka hem folk helt i onödan. Det finns nämligen redan med gällande regler möjligheter för Migrationsverket att göra undantag från huvudregeln om att man ska söka uppehållstillstånd för anknytning från hemlandet om det finns särskilda skäl. Men denna möjlighet används helt enkelt inte.
Det säger riksdagsledamoten Kalle Larsson i Uppdrag Gransknings inslag om Mahlet Tlaun som måste lämna Sverige för att söka uppehållstillstånd (som hon med 100 procentig säkerhet kommer att få) från sittt hemland Etiopien. Och Kalle Larsson har helt rätt. Han är den ende av alla de riksdagsledamöter som intervjuats som säger detta som vi som är kunniga i dessa frågor känner till och försöker föra fram till Migrationsverket i relevanta fall. Det märkliga är att Migrationsverkets generaldirektör har glömt – eller låtsas ha glömt – vad han själv sa för ett år sedan! Nämligen:
”Det är möjligt att söka uppehållstillstånd för en förälder som redan befinner sig i Sverige och riskerar att skiljas en längre tid från sitt barn.”
Han säger alltså exakt detsamma som riksdagsledamoten Kalle Larsson och många andra har sagt otaliga gånger. Men han ser inte till att beslutsfattarna på det verk som han är högsta chef för, agerar i enlighet med det han säger…
På Migrationsverkets sajt kan man också läsa följande:
Om den person som söker redan har ett beslut om utvisning, men vill åberopa anknytning till en person och de har ett gemensamt barn, är det reglerna om verkställighetshinder som ska tillämpas. Dessa regler kan användas för att ge uppehållstillstånd om någon ny omständighet tillkommit i ärendet. Till exempel kan det gälla om ett barn riskerar att skiljas från sin förälder på grund av anmärkningsvärt långa handläggningstider. Utifrån en dom av Migrationsöverdomstolen i ett anknytningsärende har Migrationsverket bedömt att det är lång tid för ett barn och en förälder att vara åtskilda mer än sex månader.
Huvudregeln är att ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning ska göras från hemlandet. Knappast någon motsätter sig det. För det ska inte vara så – som det ganska ofta är – att asylsökande män snabbt skaffar sig en aningslös svensk kvinna som blir gravid och föder hans barn. Sedan söker han tillstånd på grund av anknytning till henne och barnet. När det är klart dumpar han den svenska kvinnan som bara var ett medel för honom att få uppehållstillstånd och därefter tar han hit sin fru och deras gemensamma barn som kan vara allt från ett till åtta eller fler…
Därför är det ytterst viktigt att anknytningsärenden granskas noggrant och inte slentrianmässigt. Efter att ha granskat fallet med Mahlet, hennes sambo David (som arbetar och försörjer sin lilla familj) och deras lilla Sidon, ett år, kan jag konstatera att det finns alla möjligheter att göra undantag från huvudregeln i enlighet med det som Migrationsverkets egen generaldirektör slagit fast för ett år sedan, och låta Mahlet söka uppehållstillstånd från Sverige. Och det är inte bara möjligt, det är det enda rätta.
Alltså: Dan Eliasson bör sätta handling bakom sina ord och inte skylla ifrån sig på riksdag och regering som han gjorde i Uppdrag granskning! Det är inte migrationsministern eller riksdagen som ska komma till hans hjälp, det är han själv och hans experter (och Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen) som ska tolka gällande lag. Lagen ska inte behöva ändras vart och vartannat år för att man på verket är fega eller ovilliga att tolka den! Dan Eliasson har ju faktiskt redan gjort en tolkning vad gäller Mahlets fall, så det är bara för honom att leva upp till den och bevilja Mahlet uppehållstillstånd! Genast.
Läs och se inslag från Uppdrag Granskning i SVT om ”fallet Mahlet”.