Klicka på bilden för att se den i större storlek.

Om ni ännu inte har upptäckt det här lilla enmansförlaget med den stora, variationsrika utgivningen – Karneval förlag – så kan jag verkligen varmt rekommendera er att bekanta er med det.

Läs först hur förläggaren Björn Eklund på sitt raka och och tydliga sätt svarar på alla tänkbara och otänkbara frågor om och kring sitt förlag. Här är några exempel på frågor och svar, men många fler finns att läsa via länken:

Fråga: Hur når Karnevals böcker sina läsare?
Svar: Jag har genom åren fått kontakt med en stor skara personer, tiotusentals, som återkommande köper böcker direkt från förlaget. Denna skara växer hela tiden, inte minst genom sociala medier. Den är Karnevals viktigaste grund.

Fråga: Hur är det med kultursidorna?
Svar: Det händer då och då att kultursidor tar upp Karnevals böcker, men för det mesta gör de inte det. För att nå ut med Karnevals böcker har dock kultursidorna inte någon stor betydelse. Om någon person med verkligt många följare på sociala medier, som Lars Bern, tar upp en bok syns däremot genast en effekt på försäljningssiffrorna.

Fråga: Vad är det för kritik som Karnevals böcker får?
Svar: Det är framför allt böcker i vissa ”heta” ämnen som genere­rar en strid ström av invändningar. Hit hör de covidrelate­rade böckerna liksom dem om klimat, invandring och internationella storkonflikter.

Fråga: Strävar du efter att ge ut kontroversiella böcker?
Svar: Nej, jag ser inget egenvärde i att en bok är ”kontroversiell”. Givetvis skulle jag föredra att Karnevals böcker blev allmänt hyllade, men med tanke på att de officiella narrativen på många områden idag är så eländiga, så blir verkligt intressanta böcker nästan per automatik ”kontroversiella”.

Fråga: Hur ser du på Karnevals framtid?
Svar: Jag tror att det kommer att finnas ett fortsatt stort behov av förlag som inte tar konventionella visdomar för givna. Här ser jag en nisch där Karneval kanske i ännu högre grad än hittills kan frodas. Lite tillspetsat kan man säga att Karnevals affärsidé är att ”profitera” på de dåliga tiderna. Och de dåliga tiderna ser jag ingen ände på.

Mängder av andra skarpa frågor får lika tydliga och klara svar, gå in via länken här ovan för att ta del av dem.

Om utgivningen kan sägas att den är mycket bred och varierande. Bäst är att titta in på sajten och själv se vad som bjuds. Björn Eklund svarar så här på frågan ”Vad ger Karneval ut för typ av böcker?”:

I grunden är min drivkraft att försöka göra mig själv lite mindre obildad. De böcker jag ger ut är sådana som jag själv har haft glädje eller nytta av att läsa. Min förhoppning är att de då också kan intressera andra.

Ingen dum drivkraft. Och som ensamägare och ensamförläggare har han korta beslutsvägar och bara sin egen vilja och känsla att ta hänsyn till. Vilket har visat sig vara lyckosamt och framgångsrikt.

Jag har själv haft förmånen att få korrekturläsa en del manus för Karneval, i vitt skilda stilar och om vitt skilda ämnen. Förläggaren är, som sig bör, mycket noggrann och korrekturläser också själv först de manus han valt att anta, och sedan igen efter att utomstående korrekturläsare som jag och andra han anlitar har gjort det.

Bland annat de här böckerna har jag korrekturläst innan de kom ut, en grannlaga uppgift eftersom det inte bara handlar om att hitta just korrekturfel utan också att se om det till exempel förekommer grammatik- eller tempusfel eller inkonsekvenser.

Mer om böckerna här.

Just nu, den 26 september 2024, ligger följande böcker på förlaget Karnevals första sida under rubriken Nyheter.Just nu, den 26 september 2024, ligger följande böcker på förlaget Karnevals första sida under rubriken Populärt.

Klicka på någondera bokbildsraden ovan för att läsa om de nämnda böckerna och alla andra böcker..

Sedan starten 2006 har Karneval utgivit ca 300 titlar och cirka 20 nya utkommer varje år. Här finns en lista över alla böcker som getts ut under åren  2006-2023.

Som sagt: Bekanta er med det här lilla förlaget med den stora och blandade utgivningen. Det skadar ju inte!

© denna sajt.