sjalvstandighetI en artikel i Hufvudstadsbladet om vad självständighet betyder för finländarna, under rubriken Här är Finlands framtid berättas:

En flicka på besök på Arcadas sociala linje lyssnar med stigande häpnad på definitionerna på självständighet. Hon är från Sverige och berättar att svenskarna inte firar självständighet.

Numera är vi lediga på nationaldagen, det är program på Skansen och dagen känns extra festlig. Men i Sverige är det lite fult med svenska flaggan. Flaggan har blivit något av en symbol för rasismen. Sverige är så mångkulturellt att när barnen med invandrarbakgrund viftar med flaggor i skolan så håller de i flaggor som representerar familjens ursprung.

I Finland kommer det aldrig att bli som i Sverige, att man liksom ber om ursäkt för sin flagga, sin kultur, sitt sätt att leva. Finland är Finland och de som kommer dit från andra länder och kulturer är välkomna men på finländska villkor. Integration betyder inte att man, som i Sverige, bygger upp en jätteindustri där tusentals ur majoritetsbefolkningen och en och annan nykommen har sin försörjning och tror sig kunna implementera integration ”uppifrån”.

I Finland förväntas nykomna lära sig landets språk så fort och så bra som möjligt, utbilda sig eller jobba. Och  respektera lagar och traditioner som gäller i ”värdlandet”.  På skolavslutningar sjungs landets sånger och psalmer i aulor eller kyrkor och landets historia är viktig att känna till. Det är lättare att ta emot främlingar (vilket asylsökande och flyktingar ju är när de anländer) när man har en stabil grund att stå på och en stark , egen identitet.

Religionsfrihet råder i Finland liksom i Sverige. Det kan vara intressant att veta att i Finland har det, till skillnad från i Sverige, funnits en bofast muslimsk befolkning sedan 1800-talet. I Norden etablerades islam tidigast i Finland, under det ryska storfurstendömets tid. Den första islamiska begravningsplatsen i Finland togs i bruk år 1871; den första islamiska församlingen bildades 1925 i Helsingfors och följdes av en församling i Tammerfors. Landets nutida muslimska befolkning domineras av invandrade flyktingar

En djup medvetenhet  om vad frihet och självständighet innebär lever stark också hos en yngre generationen finländare. Flickorna som studerar på social linje poängterar betydelsen av att höra till och känna gemenskap:

Självbestämmanderätten är också något som vi finländare ska uppskatta. Vi skulle inte ha samma frihet om vi fortfarande hörde till Ryssland.

Finlands dåtid, nutid och framtid är annorlunda än Sveriges.