Den första dagen av vår tvådagars ”asylresa” blev innehållsrik och informativ. Här följer en liten kavalkad av bilder och texter, mer om presentationer och den information som gavs, i ett senare inlägg.
Dagen började med lunch med ambassadör Pekka Hyvönen, utrikesministeriet, och Rim Mezian från samma ministeriums kommunikationsenhet. Den avnjöts på vackra Katajanokan Kasino, med ett militärt förflutet och med en hel del som påminde om den tiden – bland annat den här pampiga tavlan föreställande Finlands marskalk Carl Gustaf Mannerheim.
Vid besöket på Migri – finska Migrationsverket – därefter, togs vi emot av en grupp på åtta experter och sakkunniga, inklusive generaldirektör Jaana Vuorio. Under två timmar fick vi mängder av intressant kunskap om hur asylintervjuerna görs, om sållningen av asylansökningar, om att alla minderåriga åldersbedöms genast i början eftersom man anser att det är fel att placera vuxna bland barn (!), om en del nya regler som införts och mycket annat. De twittrade också om besöket. Men mer, som sagt, i ett senare inlägg.
Till nästa anhalt – Nylandsgatans mottagningscentral – kördes vi av Ali som kom som liten till Finland och nu var lika finsk som vilken finländare som helst. Han hade intressanta synpunkter på saker och ting och konstaterade bland annat att begreppet ”kränkt” inte var något han kände till. Och att han inte har särskilt mycket gemensamt med de somalier som nu kommer till Finland, han är inte längre ”somalisk” i sitt sätt att vara, tänka, agera, utan finsk.
På transitboendet på Nylandsgatan – mitt i stan – fick vi information av chefen Minna Tuovinen och en rundtur i det gamla Martha-huset med sina små och lite större rum för familjer och fyr- och sexbäddsrum för ensamstående.
På vägen tillbaka till hotellet gick vi Södra Esplanaden och i Brunnsparken står Johan Ludvig Runebergs staty, här fotograferad bakifrån. Sedan mot – och över – salutorget, förbi svenska ambassaden och presidentens slott samt Uspenskijkatedralen och den så mångomskrivna allmänna bastun Allas (det finska ordet betyder ”bassäng”) vid kajen.