En migga rapporterar:

profileJag skriver åter till dig eftersom det finns en viktig sak jag vill ta upp.

Jag och flera tjänstemän på Migrationsverket har upptäckt en ny allvarlig sak i handläggningen av asylärenden. Sedan en tid tillbaka har det skapats en särskild enhet i Solna som har till syfte att granska identitetshandlingar.

Till en början var detta ett pilotprojekt som  begränsade sig till att samla in ID-handlingar från endast ett begränsat antal enheter på Migrationsverket, men såvitt jag känner till, ska nu alla ansöknings- och asylprövningsenheter skicka ID-handlingarna till denna enhet i Solna.

Syftet med enheten är att man på ett professionellt sätt, med både specialister och avancerad utrustning, ska kunna identifiera falska ID-handlingar. Enligt min bedömning är detta ett mycket bra åtagande. Problemet som nu har uppstått är dock inte ID-enheten i sig, utan att asylprövningsenheterna i många fall fattar beslut utan att invänta svar från den här särskilda expertenheten.

Konsekvensen blir den, att en person som söker asyl med falska handlingar mycket väl ändå kan få permanent uppehållstillstånd, i synnerhet när det gäller sökande som uppger sig komma från Syrien. Att sedan återkalla ett uppehållstillstånd på grund av falska handlingar är inte någon vanligt förekommande företeelse.

Allt detta är en följd av den produktionshets som kommer från ledningen.

Enhetschefer piskar, efter påtryckningar från avdelningscheferna, sina anställda att öka produktionen, vilket i sin tur leder till att handläggarna och beslutsfattarna  gör egna, helt godtyckliga  identitetsbedömningar. Man kan ställa sig frågan om detta arbetssätt är förenligt med lean som ju kommit att färga Migrationsverket, i synnerhet med tanke på vad en sådan specialenhet kostar ifråga om anställda och avancerad utrustning, vilken vad jag känner till är extremt dyr.

Det var vad jag hade att berätta.

Kommentar: Vad finns att säga?

© denna sajt.