Apropå beslutet om ålderstester av påstått minderåriga asylsökande i Sverige

I SR P1 rapporteras om de ålderstester som Socialstyrelsen fastslagit ska kunna användas för att bedöma ungefärlig ålder på de asylsökande, som säger sig vara minderåriga.Det första som händer när detta blir känt är, att diverse organisationer önskar att ännu fler kostnadskrävande moment införs i processen: att man ska kunna överklaga ålderstesterna! Nog borde väl de sökande själva veta hur gamla de är och kunna styrka det! Och om de inte gör det och ålderstesterna visar att de ljuger om sin ålder, då ska det räcka. Märkligt är att inga medier, organisationer eller politiker tycks anse det självklara, nämligen att Sverige inte ska acceptera lögner och bedrägerier i asylprocessen.

Det torde vara ungefär samma typer av unga som söker asyl i Sverige som i Norge och Finland, där ålderstester redan gjorts under en längre tid. Om man tänker sig att man applicerar de finska och norska resultaten (65 procent icke minderåriga) i Sverige, skulle ca 35 procent av 2657, d.v.s. endast ca 930 av de påstått minderåriga som sökte asyl 2011, betecknas som minderåriga. Av hittills i år (t.o.m. maj 2012) inkomna asylansökningar är 1210 från påstått minderåriga. Om ca 35 procent av dem är under 18 år, innebär det att ca 425 är minderåriga. När ålderstesterna sållat bort dem som ljuger om sin ålder, kommer de som faktiskt är minderåriga att kunna tas emot i kommunerna utan problem och kostnaderna för minderåriga som ska gå igenom asylprocessen, kommer att minska med åtskilliga hundratals miljoner kronor .

Finland
I januari 2010 rapporterade Yle (Alaikäisten turvapaikanhakijoiden tulva tyrehtyi – ung Inströmningen av minderåriga asylsökande upphörde):

Antalet ensamkommande minderåriga asylsökande till Finland minskade kraftigt förra året (2009) jämfört med året innan. En av anledningarna till minskningen är de skärpta ålderstesterna.

Enligt utredningsledaren vid Helsingfors utlänningspolis, Arvo Mäntykenttä, visade sig 42 av 63 testade, alltså 65 procent, vara äldre än 18 år. Han säger:

Vanligtvis är de som uppträder som minderåriga 19-20 år gamla. En del är dock betydligt äldre. En av dem som vi utredde, som sade sig vara 16 år, kunde vi till slut avslöja var 29 år gammal.

Antalet asylsökande som påstår sig vara minderåriga har också minskat markant, eftersom man nu vet i de stora asylländerna att ålderstester görs och att det inte är någon idé att försöka ljuga om sin ålder i Finland. Hittills i år (t.o.m. maj 2012) har totalt 37 som säger sig vara minderåriga sökt asyl.

Norge
I Norge hade 717 ensamkommande minderåriga sökt asyl i Norge t.o.m. november 2011. Som jämförelse kan nämnas att år 2009 sökte 2500 ensamkommande minderåriga asyl (Udlendingsdirektoratet 2.12 2011). Hittills i år (t.o.m. maj 2012) har 353 personer, som säger sig vara minderåriga, sökt asyl i Norge.

Läs också:
•  Finland och Norge: allt färre ensamkommande minderåriga. I Sverige ökar de kraftigt. – 4 mars 2012
•  40 procent går till 5 procent – 24 mars 2012
•  ”I t.ex. Sverige är man intresserade av det finska systemet och har varit i kontakt med inrikesminister Päivi Räsänen (kd) om detta. Inrikesministeriet har översänt begärd information till grannen i väster.” – 19 maj 2012

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.