På alla andra samhällsområden redovisas kostnader och vad man får för pengarna utan att någon tycker att det är konstigt. Om skattebetalarnas (via inkomstskatter) och konsumenternas (via moms) pengar används och alla uppgifter är (eller ska vara) offentliga och tydliga, ska medborgarna kunna informera sig om alla statliga och kommunala utgifter som finansieras med deras pengar. Det enda området där det fortfarande anses vara om inte tabubelagt så i varje fall inte riktigt rumsrent att tala om kostnader är asylområdet. Vilket är märkligt eftersom det är ett av de största utgiftsområdena och medborgarna rimligtvis borde kunna diskutera dem öppet – på precis samma sätt som uppgifter om kostnaderna för biståndet, försvaret, barnomsorgen, skolan, vården etc, etc utan att misstänkliggöras och anses ha ”grumliga avsikter” eller rentav vara ”främlingsfientliga”.

”Kunskap är makt” är ett uttryck som verkligen stämmer. Man kan också vända på det och säga: ”okunskap är inte makt” och dessutom ”okunskap skapar rykten och negativitet”. Migrationsverkets egna uppgifter kan dock inte utan vidare avfärdas som vare sig ”grumliga”, ”rasistiska” eller ”främlingsfientliga” eller som retorik som låter som vissa partiers. Tvärtom. Deras uppgifter måste anses vara fakta – särskilt som de presenteras i samarbete med Socialstyrelsen och SKL – även om jag liksom många andra inte precis hyser det allra största förtroende för verket. Men nog skulle väl ansvariga på justitiedepartementet reagera om de tre stora aktörernas siffror och andra fakta var åt skogen? Eller Riksrevisionen? Därför utgår jag från att de uppgifter som lämnats av Migrationsverket stämmer. Den som är intresserad kan läsa på sidorna 6, 7 och 8 under rubriken Ersättningar i informationsskriften Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar från mars 2009.

Och på sidan 4 i samma skrift säger Migrationsverket bland annat följande om sitt ansvar gentemot asylsökande ensamkommande barn och ungdomar; att verket ska:

•    Ta emot och pröva ansökan om asyl
•    I förekommande fall göra åldersbedömningar
•    Efterforska barnens vårdnadshavare.
•    Handlägga frågor som rör ekonomiskt bistånd till barnen.
•    Arbeta med återvändande för de barn som inte beviljas uppehållstillstånd

Kunskap är makt! Saker och ting har flera sidor. Allt är inte svart eller vitt. Det är svart och vitt. Samtidigt.

© Vid citat ur mina texter, var vänlig länka hit så att hela texten kan läsas, inte bara lösryckta ord eller meningar.