En migga berättar:

profileJag läste ett dokument som var häpnadsväckande. Det var ett avgörande från Englands överinstans. Två somalier hade rest till England för att söka asyl. De uppvisade inga identitetshandlingar vid sin asylintervju. Därför dömdes de till 4 respektive 9 månaders fängelsestraff och utvisning. De överklagade men domen ändrades inte.

I England verkar det alltså vara ett brott om man som asylsökande inte visar upp sina identitets- och resehandlingar för deras migrationsverk, vilket måste ske senast tre dagar efter att personen haft sin intervju! Enligt lagen i England finns det dock några omständigheter som den sökande kan åberopa till sitt försvar, till exempel att han inte kunde få handlingar i hemlandet ( som ju kan vara fallet med somalier eftersom Somalia saknar myndigheter). Men då måste han i alla fall visa upp de falska handlingar som han kom till England med. Jag läste denna dom om och om igen för att vara säker på att jag förstod den rätt.

Tänk så olika det är från ett EU-land till ett annat! Hos oss i Sverige är det mer regel än undantag att man visar handlingar och ändå händer det inget…

Jag ville själv se vad denna migga menade och hittade det dokument som åsyftades: en dom från den 11 juli 2007, Court of Appeal. Och det verkar onekligen vara så som den här ovan citerade miggan skriver, vilket visar att EU har mycket långt kvar till ett gemensamt asyl- och flyktingsystem med lika lagar och regler för alla som kommer till något av medlemsländerna. På gott och på ont.

© Denna blogg.