Många vill veta hur det går för Thanh. Jag försöker då och då skriva om den senaste utvecklingen, men som jag tidigare sagt så är det här ärendet så rörigt och så märkligt hanterat att jag ibland nästan inte riktigt vet vad som gäller.
Idag har det kommit besked från Migrationsverket om att verket inte har gjort något alls i frågan om avvisning sedan 3,5 år eftersom ärendet vid den tidpunkten överlämnades till Polismyndigheten för att man där skulle arbeta för en avvisning. Till saken hör att Thanh inte varit gömd och att han både medverkat och samarbetat. Han har också – som berättas under Vietnameserna i högerspalten – besökt Vietnams ambassad inte en, inte två, inte tre men hela fyra gånger för att försöka få ett pass. En gång var han där med Migrationsverket, en gång med Polisen. De två senaste gångerna har jag varit med Thanh på ambassaden varav den ena gången tillsammans med Fredrick Federley och den andra gången med Martin Karlsson från tidningen Dagen.
Flera gånger har man på ambassaden sagt till Thanh att han inte ska komma dit igen, och särskilt den senaste gången fick han höra att han inte var välkommen, att han inte skulle visa sig där igen och inte hans ombud och andra medföljande heller.
Migrationsverket valde att – igen – den 10 oktober avslå hans ansökan om att få stanna här på grund av faktiska och praktiska hinder för att han ska kunna avvisas. Många som har läst det beslutet är mycket förvånade över att Migrationsverket efter att Thanh inte på fem år kunnat avvisas (trots att han medverkat) inte valde att bevilja honom uppehållstillstånd i enlighet med den paragraf i utlänningslagen som ger den möljigheten.
Nu har Thanh begärt att Polisens utlänningsrotel skickar alla handlingar och dokument och anteckningar som visar vad som gjorts under 3,5 år för att försöka verkställa en avvisning av honom. När dessa handlingar kommer, beslutar vi vad som sedan kan göras. Med stor sannolikhet finns det underlag för en ny anmälan till JK och även ett överklagande till Migrationsdomstolen av Migrationsverkets oskäliga beslut.
Man kan verkligen undra varför Migrationsverket inte följde den linje som var utstakad redan i november 2006 då Thanh beviljades sex månaders tillfälligt uppehållstillstånd och därefter skulle ges permanent uppehållstillstånd om en avvisning fortfarande inom den tidsrymden inte hade kunnat genomföras. Han kunde ha börjat jobba redan i maj i år och ha bidragit till sin egen försörjning och även betalat skatt – i stället engageras samhällsresurser i form av handläggare, poliser, beslutsfattare, kommuntjänstemän etc till stora kostnader samtidigt som Thanh lider efter fem år i Ingenmansland.
Läs gärna inläggen på bloggen med rubrikerna Artikel i Dagen och om vårt besök på Vietnams ambassad (8 juni 2007) och artikeln ”De har kastat ut mig på gatan” i tidningen Dagen den 6 juli 2007.