Det kom ett mejl och ett brev. Brevet har skickats av tolv kommunstyrelseordförande till ordföranden i Sveriges kommuner och landsting, SKL, Anders Knape och dess vd Håkan Sörman, med kopia till Migrationsverkets tillförordnade generaldirektör Christina Werner. Brevet verkar skrivet i vad som nästan kan kallas desperation över de mycket stora problem som uppstår när mängder av asylsökande snabbt mer eller mindre ”dumpas” lite varsomhelst utan att kommunerna och deras invånare hinner förbereda sig eller säga nej.
Länets kommuner kräver nya regler, skriver Nerikes Allehanda om den ohållbara situationen. Ordföranden i Askersunds kommunstyrelse, Per Eriksson, säger i artikeln:
Det är jätteviktigt att kunna ta emot människor i nöd, situationen nu är ohållbar.
Och Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelseordförande i Ljusnarsbergs kommun påpekar att kommunen påverkas mycket när 100 nya invånare plötsligt flyttar in:
Migrationsverket betalar för flyktingarna, men det är inte problemet. Vi får inte tandläkare och läkare att flytta hit till Kopparberg.
Det drabbar givetvis bofasta, skattebetalande svenskarna i området, som inte får den vård och service som de enigt lag har rätt till.
Utdrag ur brevet från de tolv kommunstyrelseordförandena:
Vår erfarenhet av asylprocessen är inte positiv framförallt när Migrationsverket i all hast evakuerar ett stort antal asylsökande till tillfälliga boendeanläggningar. I länet har nu Migrationsverket under kort tid placerat ca 100 personer i Ställdalen, ett samhälle med 400 invånare i Ljusnarsbergs kommun. I Askersunds kommun placerades ett par hundra personer i Gärdshyttan, ett litet samhälle på landsbygden.
Migrationsverkets arbetsprocess i denna krissituation innehåller klassiska fel som vi i kommunerna rekommenderas från statliga verk att inte göra. Allra mest alarmerande är bristen på information från Migrationsverket samt mycket dålig framförhållning trots att problematiken inte är ny.
Migrationsverkets arbetsätt försvårar den integrationsprocess som ska påbörjas för de som får uppehållstillstånd. Den bristfälliga framförhållning bidrar till fördyrade lösningar och slutligen skapar det oprofessionella arbetssättet onödiga spänningar mellan de olika kulturella grupperingar som finns i asylgruppen. Socialstyrelsen, som är tillsynsmyndighet över kommunal verksamhet, skulle inte acceptera ett sådant arbetssätt.
Här kan brevet till SKL med kopia för kännedom till Migrationsverket läsas.