SR logoI inslag i Sveriges Radios Ekot kan vi höra om hur kristna från Irak, som sökt asyl i Sverige, inte beviljats uppehållstillstånd här och därför utvisats:

Trots systematiskt våld mot icke-muslimer i Irak tvångsutvisar Sverige kristna irakier. Ekot har följt 25 kristna assyrier som i år utvisats till Bagdad.

Det har hittills (10 augusti före kl 09.00) inte sagts någonting om hur andra EU-länder gör, bara att Sverige inte anser att det finns generella skäl för alla som är kristna att få uppehållstillstånd. Det hade varit bra att få veta huruvida kristna från Irak sökt asyl i många andra EU-länder och där fått skydd. Eftersom information om olika länders asyllagar och ändringar i dessa sprids i asylländerna med blixtens hastighet, borde i så fall det vara väl känt i vilka länder kristna från Irak får uppehållstillstånd enbart för att de är just kristna från Irak, och då skulle strömmarna av asylsökande ha sökt sig dit. Så den informationen hade varit intressant att få. Den kanske kommer, längre fram i rapporteringen…

Hur man på det svenska  Migrationsverket tänker gällande religiösa minoriteter som – enligt samstämmiga uppgifter –  förföljs i Irak är svårt att förstå. Hur man tänker där överhuvudtaget är ofta svårbegripligt. Det är bra att den här frågan, som kan handla om liv eller död men i varje fall om ett liv i rädsla och ofta misär för kristna från Irak, uppmärksammas. Givetvis kan det inte vara så att Sverige ensamt borde ta emot alla kristna från Irak, men eftersom man inte inte i rapporteringen från Sveriges Radio säger något om hur andra EU-länder ser på asyl- och skyddsskälen hos kristna, är det svårt att uttala sig om hur de 26 andra EU-länderna borde agera. Generellt kan väl sägas att det vore bra om hela EU delade på den börda som det trots allt innebär – i varje fall för små länder – att ta emot tusentals, ofta tiotusentals människor varje år med varierande bakgrund, utbildning och möjlighet att anpassa sig till livet i europeiska samhällen Och det pågår ju faktiskt ett intensivt arbete om att skapa  någon form av gemensamt asylsystem inom hela området.

Sverige ska dock inte utvisa människor som, enligt internationella konventioner och svensk utlänningslag, har styrkt sina identiteter och på ett trovärdigt sätt redogjort för sina behov av och rätt till skydd. Oavsett hur man gör i andra länder.