Migrationsminister Tobias Billström säger i Dagens Nyheter den 18 augusti att han: …”samtidigt har förtroende för att myndigheterna löser situationen”. Det handlar om att det är tusentals asylsökande som fått avslag på sina ansökningar i båda instanser (Migrationsverket och migrationsdomstolen) och som ska lämna landet men inte gör det och som därför måste tvångsutvisas.

Jag undrar vad migrationsministern grundar det förtroendet på?

Om folk ska ha förtroende för asylsystemet – detta har jag och andra sagt i åratal – så måste besluten vara klara, tydliga och i enlighet med gällande utlänningslag och de konventioner Sverige åtagit sig att följa. Och om beslutet blir positivt så ska personen ifråga fortast möjligt tas in i samhället, lära sig landets språk och få hur saker och ting fungerar i hans/hennes nya hemland. Blir beslutet negativt ska personen ifråga snarast lämna landet – med eller utan myndighetshjälp. Klart och tydligt, inga konstigheter.

Men de som fått avslag lämnar inte Sverige. De stannar kvar, kräver vård och jobb, bildar fackföreningar för ”papperslösa” och lever i en gråzon. Därför undrar jag på vad migrationsministern bygger sitt uttalande om förtroende för myndigheternas förmåga att ”lösa situationen”, d.v.s. utvisa dem som inte har fått uppehållstillstånd.