Migrationsminister Tobias Billström uttalar sig om kristna från Irak (läs tidigare inlägg före det här). Han säger till Sveriges Radio (lyssna också här) den 10 augusti:
Vi har en individuell prövning. Vi gör inte kollektiva bedömningar i Sverige utan vi går in och tittar på huruvida det finns skyddsskäl eller inte. Migrationsverket gör en prövning i varje enskilt ärende och kontrollerar om det finns ett hot som är upplevt, verkligt, som kan beläggas och om detta är tillräckligt för att man ska kunna få asyl. Uppfyller man de kraven så får man lov att stanna, gör man inte det så ska man återvända.
Det är korrekt att utlänningslagen förutsätter individuell prövning. Skulle de som nu tar upp frågan om kristna från Irak acceptera att man fattade kollektiva beslut om utvisning? Knappast. Lika lite kan man fatta kollektiva beslut om uppehållstillstånd. Så i den delen är det förstås helt rätt, det som migrationsministern säger.
En annan och mycket viktig sak är hur Migrationsverket beslutar och bedömer i varje asylärende. När man gör individuella prövningar så finns vetskapen om hur kristna behandlas i Irak (förföljelse, trakasserier, hot, kidnappningar, våld etc), som en grund när man tittar på asylansökningarna.
Självklart måste man kontrollera varje ärende noga, få klara papper på vilka människorna är som söker asyl och bedöma att de är de som de utger sig för att vara och att de alltså verkligen är kristna från Irak och inte t.ex. Syrien, och att de verkligen är i behov av skydd. Kanske kommer mer information och resonemang också kring detta i den serie som Sveriges Radio just nu sänder att presenteras under kommande dagar. Och förhoppningsvis kommer det också att rapporteras om hur andra EU-länder ser på asylsökande kristna från Irak. För det är väl inte bara i Sverige de finns?
Och vad säger Migrationsverkets generaldirektör? Vad säger han, som högsta ansvarig för den myndighet som prövar människors asyl- och skyddsskäl, om att inte alla kristna från Irak inte beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Det är vad han säger och gör som är det viktiga i sammanhanget, faktiskt viktigare än vad ministern uttalar. Det är Migrationsverkets generaldirektör som via sin myndighets personal ska tillämpa lagen som stiftats av regering och riksdag. Det ska inte migrationsministern göra.
© Copyright denna blogg! Vid citat ur denna och andra texter här på bloggen, ange källa och länka hit så att hela texten kan läsas och inte bara lösryckta ord eller meningar.