Den här insändaren (klicka för att se den i större version) var införd i Expressen den 8 april 2012. Påståendet ”till en säker död” används ganska ofta av välmenande människor, men att uttala sig så kategoriskt om en så allvarlig sak utan att anföra bevis för det, gör inte att påståendet upplevs som insiktsfullt och trovärdigt. Och trots att journalister gärna vill skriva hemska historier om asylsökande som utvisats, har åtminstone jag aldrig någonsin läst om någon som utvisats från Sverige och verkligen, de facto, därför ”gått en säker död till mötes”.
Det är ett faktum att Iran är en hårdför diktatur och en strikt islamisk stat och det vore fel att påstå att dödsstraff inte förekommer. Men att påstå – som görs i denna insändare – att personer vilkas asyl- och/eller skyddsskäl prövats av både Migrationsverket och migrationsdomstolen ”går en säker död till mötes” vid utvisning till sitt hemland, ter sig överdrivet och osakligt.
För att få ett annat perspektiv på det hela, gå till texten “Om du vill veta hur många iranier som konverterar till kristendomen, titta på Farsi1!” (30 november 2011), där man bland annat kan läsa:
I tidningen The Majalla, “The Leading Arab Magazine”, finns en intressant artikel med rubriken Is a satellite channel responsible for the rising number of conversions to Christianity in Iran? som inte talar om dödsstraff för konvertiter. Tvärtom.
I artikeln berättar Nima Khorrami Assl, en Beijing-baserad skribent och forskare, att han diskuterat den nuvarande socio-politiska situationen i Iran med iranska turister i Dubai och frågat dem vad de anser vara den viktigaste inofficiella förändringen i det iranska samhället under de senaste åren. Till sin stora förvåning får han veta – och de som berättar är samstämmiga – att den största nya trenden är den ökande lockelsen hos kristendomen bland unga iranier, främst kvinnor. Den viktigaste orsaken till detta är, enligt iranierna, tv-kanalen Farsi1. De säger:
Om du vill veta hur många iranier som konverterar till kristendomen, titta på Farsi1!
Dessutom står det i artikeln:
Farsi1 är definitivt den populäraste tv-kanalen i både Afghanistan och Iran. Och faktum är att inga program i kanalen har några islamiska inslag alls.
Var och en måste själv dra sina slutsatser, forma sina egna åsikter och tro och tycka det han/hon kommer fram till. Det är viktigt att man söker allsidig information och försöker få fram så många fakta och så sanna ”sanningar” som möjligt innan man uttalar sig eller skriver insändare. Om man påstår att personer som fått sin sak prövad i den svenska asylprocessen därefter ”går en säker död till mötes” när de utvisas bör man ha belägg för vad man påstår och ange vilka fakta man stöder sitt påstående på.