Skyddspolisen (på finska Suojelupoliisi, Supo, motsvarigheten till Säkerhetspolisen, Säpo, i Sverige) uppger att främmande icke-demokratiska stater allt oftare övervakar sina medborgare som bor och vistas i Finland. Flyktingspionaget kan få allvarliga följder, men i och med att det till stor del är lagligt har myndigheterna svårt att stoppa det.
Skyddspolisen vill inte berätta hur många fall av flyktingspionage man har upptäckt, men säger att trenden är ökande. Chefen för Skyddspolisen, Antti Pelttari:
Jag tror att det beror på det att vårt utlänningsantal har mångdubblats sedan mitten av 90-talet och att vi har utlänningar från icke-demokratiska stater. Det är dessa stater som utövar den här verksamheten här i Finland.
Informationen som samlas in kan utnyttjas för utpressning eller hot, antingen mot personen själv eller dennes släkt och vänner. Flyktingspionage utförs ofta med helt lagliga metoder, till exempel genom att den utländska agenten letar reda på personlig information via offentliga register i Finland eller håller koll på vem som deltar i demonstrationer mot den utländska staten.
Skyddspolisens chef Antti Pelttari igen:
Det här spionaget borde kriminaliseras. Det är en verksamhet som kan strida mot dessa personers mänskliga rättigheter och deras grundrättigheter. Vi har skyldighet som stat att skydda alla personers rättigheter här i Finland.
Flyktingspionage är olagligt i många andra länder – bland annat i Sverige och Norge samt i stora delar av Västeuropa. Skyddspolisen hoppas att också de finländska politikerna snarast börjar diskutera en kriminalisering..