Almedalen skulle ha kokat och journalisterna hade sprungit runt som upphetsade yra höns om det svenska Skatteverkets direktör självsvåldigt (som det skulle anses vara i Sverige) hade kommit med de förslag och tankar som den finländska Skatteförvaltningens direktör gör i Helsingin Sanomat den 5 juli! Vilket kackalorum det hade blivit!
Skatteförvaltningens direktör Pekka Ruuhonen vill att Skatteförvaltningen ska få löntagarnas inkomstuppgifter varje månad istället för en gång om året. Det betyder att kvarskatter och skatteåterbäringar skulle bli historia. Däremot skulle de månatliga inkomsterna variera en aning.
Ruuhonen vill också göra stora förändringar vad gäller momsplikten för företag, och då på riktigt, i pengar och inte bara i form av ”minskat regelkrångel”, som man säger sig vilja göra i Sverige, samtidigt som man krånglar till det för småföretagare med separata moms- och skattedeklarationer…
Idag är ett företag skyldigt att betala moms om omsättningen är över 8.500 euro (ca 77.000 kronor) per år vilket är en ganska låg summa. Dock: om omsättningen är mellan 8.500 euro (ca 77.000 kronor) och 22.500 euro per år (ca 203.000 kronor), kan man ansöka om momsbefrielse.
Ruuhonen anser att den undre gränsen för momspliktig omsättning bör höjas till 20.000 – 25 000 euro (180.000 – 225.000 kronor).
”Det skulle vara ett bra sätt att förenkla momsbeskattningen. Samtidigt skulle vi uppmuntra företagsamhet i Finland, eftersom entreprenören då inte genast skulle behöva börja tänka på momsbeskattningen när han eller hon får en affärsidé”, säger Skatteförvaltningens direktör.
Skulle detta kanske vara något också för det svenska Skatteverket att fundera över? Jag har inte sett eller hört Skatteverkets högste chef komma med liknande förslag. In fact: jag har faktiskt aldrig hört honom komma med några förslag alls!
Notera här skillnaden i samhällssystem och samhällssyn mellan Sverige och Finland. Här (i Finland): i ovanstående exempel liksom på de flesta andra samhällsområden, är det inte politiker som bestämmer allt och gör utspel i dagstidningar och morgonsoffor. Här är det Skatteförvaltningens direktör med stor insyn och kunskap på området och vars uppgift det är att leda och utveckla myndigheten, som står för de tämligen omvälvande förslagen. Sedan ska riksdag och regering givetvis ta ställning, men förslagen kommer rakt och tydligt från myndighetschefen, som är den som i Finlands – och Nordens – största dagstidning Helsingin Sanomat berättar om dem.
Samma syn gäller på andra samhällsområden: politiker lägger sig inte i allt på det sätt de gör i Sverige. Bland annat kan man se de stora skillnaderna mellan de två länderna på skolans område, där rektorer och lärare inte detaljstyrs av klåfingriga utspels- eller andra politiker som i Sverige. Och på flykting- och asylinvandringens område. Regeringen i Finland kan till exempel inte köra över kommunernas självbestämmanderätt – som man gör i Sverige – eftersom den är lagstadgad och lagar ska respekteras.