Varför ska ett konsultföretag – McKinsey – utreda ”the obvious” för minst 1,2 miljoner kronor? Varför inte använda 1 miljon kronor till kompetensutvecklande resor för miggor i främsta ledet och 200.000 kronor i extra arvoden till en spetskompetent grupp anställda som kan påpeka det de redan sagt otaliga gånger här på bloggen och som också delvis förs fram av den migga som skrivit följande:

Jag läste generaldirektörens debattartikel i DN. Det dyra konsultföretaget kommer inte att hitta en lösning.

Visst kan det brista hos enskilda tjänstemän på verket, men det stora problemet är EBO (eget boende) och att ansökningsenheterna avskaffats. Utredningar görs inte av ansökningsenheterna utan alla asylsökande får gå vidare, de får ett offentligt biträde i de allra flesta fall och de får även ett AT-UND (arbetstillstånd) automatiskt. Varför?

Biträde behövs bara i presumativa utvisningsärenden. En del av de asylsökande, de som är flyktingar eller oftast skyddsbehövande och som har både id-handlingar och andra handlingar hade inget behov av biträde överhuvudtaget. Likväl blir även de en del av vår hantering, de får stå i kö till en utredning tillsammans med personer som kallats 4-5 gånger och bara uteblir. Många gånger tack vare biträden som inte går med på att de sökande beviljas PUT (permanent uppehållstillstånd) på grund av skyddsbehov utan hävdar att de måste flyktingklassas utan någon som helst grund. Vi på Migrationsverket kan inte avslå ansökningar om FF (flyktingförklaring) och RD (resedokument) utan muntlig utredning.

Biträde behövs inte heller när det är uppenbart att ansökan är ogrundad, inom tre månader kan en sådan sökande få sitt beslut. Men hur ska man veta att det är uppenbart att ansökan är ogrundad, när ansökningsenheterna enbart tar emot en ansökan och daktar (tar fingeravtryck?

Kommentar: Vad är det egentligen som gör att det miggorna säger inte tränger fram till riksdagsledamöter och regeringsföreträdare?

© Denna blogg.