Läs först: Besök i Skåne på två sinsemellan mycket olika boenden, Blinkarp lilla stjärna där. Del 1. och Blinkarp lilla stjärna där. Del 2.
Blinkarp lilla stjärna där. Del 3.
I en bloggpost på Attendobloggen, med rubriken ABT Röstånga ska vara välkomnande och tryggt, skriver Attendos vice vd Margareta Nyström den 10 december 2013 med anledning av en text i Aftonbladet:
I Aftonbladets blogg (Länken på Attendobloggen fungerar inte. Min anm.) om flykten från krigets Syrien beskrivs den 8 december situationen på ABT Röstånga – Blinkarpsgården – som är ett asylboende några mil utanför Landskrona. Vi känner inte igen oss i den beskrivning som presenteras där. I texten görs gällande att boendet drivs utan medkänsla och engagemang.
Kommentar efter vårt besök på Blinkarps asylboende: Med två anställda som ska utföra alla sysslor inklusive städning, mathantering, reparationer och småfix etc, finns det inte tid för särskilt mycket ”medkänsla och engagemang”. Det är inte eller de boendes uppfattning, att det bjuds på sådan lyx. De har tydligt och klart fått veta att Attendo endast står för just det som också sägs i bloggen:
Uppdraget handlar om att, mot ersättning, tillhandahålla sängplats och mat.
Kommentar efter vårt besök på Blinkarps asylboende: De boende säger att de anställda som jobbar två åt gången har så mycket att göra – för mycket på ett så stort boende – att de inte hinner tala med de asylsökande, än mindre hjälpa dem med något. Inte ens ett trasigt dörrlås har de hunnit åtgärda trots flera påstötningar. Det känns otryggt för dem som bor i rummet med trasigt lås, särskilt som det förekommit stölder bland de asylsökande (vissa asylsökande har stulit saker ur rummen hos andra asylsökande).
En fråga som skulle vara intressant att få svar på är: har Attendos vice vd Margareta Nyström själv besökt boendet Blinkarp i Röstånga? Om ja: har hon haft samtal med de boende där?
För oss berättade de boende om tristessen. Boendet är beläget ute på landet och nu, sommartid, i en fantastisk och grönskande natur. Men långt borta från byn,utan kommunala och andra förbindelser med omvärlden blir tillvaron för alla dessa män (det är främst ensamma män som bor där, en del familjer finns också men de stannar ofta inte så länge) oerhört enahanda. Det finns inget datorrum, som på många andra boenden. Inget litet bibliotek eller överhuvudtaget några böcker eller tidningar och tidskrifter att läsa. Men, som det så fint heter hos Attendo:
Boendet erbjuder även gym, biljard/pingis-rum, aktiviteter som syftar till att öka trivseln samt trådlöst nätverk.
Så här ser det ut. Hade Margareta Nyström sett det med egna ögon (och även resten av boendemiljön, såväl de klaustrofobiskt små celler där fyra för varandra främmande män bor tillsammans, hade hon nog inte ens nämnt att det fanns biljard/pingisrum… Något gym såg vi inte till och ingen av de boende nämnde heller något om att det skulle finnas. det kanske det gör, men om det ser ut som biljard/pingisrummet så är det inte heller ens värt att nämna.
Och så här ser ”lekplatsen” ut för de barn i familjer som tidvis också finns på boendet. Vad då? Ser ni inte lekplatsen på bilden? Titta noga! Den hänger ju där, från en trädgren. Gungan. Den röda.
I nästa del, del 4, kommer männen mer till tals. De berättar lite om sig själva och om hur de ser på boendet och sin situation och Sverige. Och vad de anser om Sveriges beslut att bevilja alla syrier permanenta uppehållstillstånd, om hur de ser på framtiden.
I den sista delen, del 5, berättas lite om vad samhället anser om att så oerhört många asylsökande placeras i en liten by, om vad Polisen har att säga och hur det ser ut vad gäller Räddningstjänstens utryckningar till boendet Blinkarp. Dessutom några ord om det korta besök på HVB-hemmet mitt i Svalöv, som var det var det sista vi hann med innan vi reste tillbaka till Stockholm.
OBS! Alla fotografier tagna och publicerade med tillstånd av de män vi träffade. Alla namn som nämns är autentiska och alla har gett tillstånd till att de anges. ”We are in Sweden now, we are not afraid”, sa de. Skön inställning, men den kommer de att få revidera så småningom…
© denna blogg. Vi ev kort utdrag ur texten, var vänlig länka till detta inlägg.