I de märkliga programmet Halal-tv vars syfte, mening och mål är höljt i dunkel (i varje fall för mig), vägrar två av de tre kvinnorna som medverkar, ta män i hand när de hälsar. Efter Carl Hamiltons utbrott över detta, har många tagit till orda genom artiklar och kommentarer, bland annat på Halal-tv:s sajt och på Expressens Fjärde Sidan i samband med en artikel med rubriken Det är inte fel att skaka hand. I ingressen till den artikeln kan man läsa:

Det är ovanligt att muslimer vägrar ta i hand”, enligt Malmöforskaren Pernilla Ouis, 43, med bakgrund som konvertit till islam. ”Att inte ta i hand kan knappast tolkas som något annat än ett aktivt avståndstagande mot en annan person. Det är också en obehaglig sexualisering av människor i triviala vardagssituationer.”

Hon skriver också:

Vanligtvis kritiseras den så kallade heteronormativiteten, men när minoriteter uppvisar dessa normer och ett patriarkalt förtryck, då accepteras detta i mångkulturalismens namn.

Självklart ska man anamma de umgängesformer som är gängse i vardagen i det land man valt att komma till och, som i fallet med de tre kvinnorna i Halal-tv: som man är född i. Det handlar om att visa respekt för andra och att, som så många säger på olika kommentars- och chatforum: ta seden dit man kommer. Flyttar jag till Saudiarabien får jag ta på mig en heltäckande abaya och jag får också lära mig att jag inte ska ta andra i hand (män). Självklart respekterar jag det och kräver inte att få gå i kort kjol och mer eller mindre urringad topp, och stövlar inte fram och tar de män jag möter i hand.

Det handlar om respekt! Det är ju ett av de viktigaste orden bland många invandrare. Men respekt är inget man kan kräva, respekt måste man göra sig förtjänt av. Och bäst gör man det kanske genom att respektera den kultur och de människor som finns i det land man själv eller ens föräldrar har invandrat till. Är det kränkande, rasistiskt, främlingsfientligt eller något annat negativt i någons ögon att tänka så? I så fall: varför?