Arab NewsSamhällsproblem finns överallt. De ser bara lite olika ut i olika delar av världen.

Kvinnor i Saudiarabien åtnjuter en hel del respekt för sin anspråkslöshet och sitt uppträdande, men en del missbrukar den respekten genom att stjäla smycken, kläder och matvaror och använda sina löst sittande abayor till att gömma stöldgodset."

Det berättas i en artikel i Arab News. När butiksägarna talar om för kvinnorna att de är upptäckta, anklagas de för trakasserier. En man (butiksägarna är så gott som alltid män) i kan ju inte visitera en kvinna och det gör situationen ganska svår då ord står mot ord. Abdullah Eshfaqa äger ett snabbköp i Madinah och han säger att nu, under den heliga månaden Ramadan har stölderna ökat dramatiskt:

"Ramadan är en bra månad för oss, men också full av problem. Vi har ingen chans att stoppa de kvinnliga tjuvarna. De gömmer vad de stjäl i sina väskor och i sina abayor. Vi kan inte kroppsvisitera dem och det finns inga kvinnliga anställda i butiken som kan göra det."

Abdullah Eshfaqa fortsätter:

"Förra året tog en av våra anställda en kvinna på bar gärning, i färd med att stjäla och gömma choklad i sin abaya. När han konfronterade henne började hon gallskrika att han trakasserat henne och skapade en jättescen omkring sig. Runt omkring henne började folk tro på henne och påstå att vi framfört ogrundade anklagelser. Så nu har vi en policy som går ut på att om en kvinna snattar så låter vi henne gå. Det besparar oss en massa huvudvärk."

Sultan Mahdi, ägare av en juvelerarbutik, vittnar också om hur svårt det är för en butiksägare att stoppa en kvinna som stjäl:

"En kvinnlig tjuv ber att få se många smycken på en gång. Om jag till exempel läger upp sju smycken på bordet och hon beslutar sig för att inte köpa något, så finner jag att det bara ligger fem smycken kvar på bordet. Hon har snabbt gömt det stulna på ställen som vi inte kan visitera. Och om jag insisterar och säger att jag lade upp sju smycken, nu är där bara fem, då säger hon att jag kommer med falska anklagelser eller försöker trakassera henne. Sådana tvister lär butiksägaren knappast vinna."

"Tillfället gör tjuven", heter det ju. Sultan Mahdi har kommit på en ny säljteknik:

"Jag visar bara ett smycke åt gången. När jag har visat det för kunden, tar jag tillbaka det och visar sedan ett nytt. Jag har också installerat ett bord där jag kan presentera mina varor så, att kunderna kan se dem genom en glasyta."

Som sagt: samhällsproblem finns överallt. De ser bara lite olika ut i olika delar av världen. Liksom lösningarna på dem.