image1702I en forskningsrapport som Handelns Utredningsinstitut gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv konstateras att Sverige är ett av de länder som betalar mest för sitt utbildningssystem men att resultaten ändå inte är bra.

Utbildningsbranschen sysselsätter mer än 440 000 människor och kostade 210 miljarder kronor år 2005, 8,4 procent av BNP. Till detta kommer företagens personalutbildningskostnader på mer än 60 miljarder kronor. Ändå ligger Sverige långt ifrån i topp när det gäller studieresultat.

"Trots de höga kostnaderna har en av tio grundskoleelever inte behörighet till gymnasiet när de avslutar grundskolans årskurs nio. En av tre ungdomar klarar inte sina gymnasiestudier på de ordinarie tre åren", säger Kristina Scharp, utbildningsansvarig på Svenskt Näringsliv.

Skrämmande och hemskt att det är så illa ställt med svenska elevers kunskaper och att det ändå kostar så otroligt mycket pengar! Obegripligt. Oacceptabelt. Sverige halkar allt längre ner på alla möjliga listor över kunskaper, välfärd, rättssäkerhet, egna pengar på banken etc, samtidigt som Sverige ligger högt när det gäller antal sjukskrivna, förtidspensionärer och bidragstagare.

Rapporten Utbildning som bransch – en kartläggning av utbildningsbranschens omfattning och resultat kan läsas här.