Folkpartiet ändrar åsikt i frågan om religiösa friskolor rapporteras bl.a. av Ekot idag, den 10 april. För några veckor sedan tyckte partiet att religiösa förskolor skulle stoppas ”för att skydda barnens rätt till allsidig undervisning”. Nu har folkpartiet alltså ändrat sig och ansluter sig till de andra allianspartiernas linje som går ut på att det ska vara tillåtet för vem som helst att öppna förskola och att kommunerna inte ska kunna stoppa det.

Det är bra att folkpartiet ändrat sig. Det ska finnas en mångfald av olika förskolor och skolor, föräldrars rätt (stadgad bl.a. i Europakonventionen om mänskliga rättigheter) att ge sina barn den uppfostran och utbildning de önskar ska respekteras. Barnen tillhör inte staten, även om det ibland verkar så i Sverige där man vill att alla barn ska gå i exakt likadana skolor och lära sig exakt samma saker och lika mycket trots stora skillnader i inlärningskapacitet och andra omständigheter. Och oavsett vad föräldrarna önskar för sina barn.

Enligt Ekot varnar socialdemokraten Mikael Damberg för vad han (och andra inom s) anser kan hända om man öppnar upp för religiösa förskolor.

”Jag tror att flera religiösa samfund ser en möjlighet att redan tidigt fånga upp sina församlingsmedlemmars barn och fostra dem i en kultur, och kanske till och med in i deras egen församling, och det är jag lite orolig för".

Men att alla barn ska gå i mer eller mindre s-inriktade skolor där s-värderingar tillåts genomsyra verksamheten ser han ingen fara med. I en skola i Göteborgstrakten, t,.ex., ska samhällets åsikter tvingas på eleverna genom att om de inte tycker det som majoriteten har bestämt att man ska tycka så Eller att s redan tidigt vill fånga upp barn och ungdomar och fostra dem i sin kultur, det är han inte orolig för. Liksom inte heller för hur s fångar upp asylsökande genom sitt propagandistiska material inom sfi-undervisningen (läs bl.a. här).

Det är bara bra med skolor med olika inriktningar – judiska, muslimska, kristna, finska, estniska, engelska, tyska, franska, idrottsinriktade etc – och att Sverige på det sättet får fria och oliktänkande medborgare som inte alla är stöpta i exakt samma form. Det ger kraft och dynamik, det bidrar till ett levande och mångsidigt och framförallt: tolerant samhälle där alla olika sorters människor med olika åsikter och olika tro får finnas.