Hjärnforskaren, neurologen och författaren Markku T. Hyyppä resonerar i boken Livskraft ur gemenskap – om socialt kapital och folkhälsa om varför svensktalande finländare lever längre än sina finsktalande landsmän; i själva verket lika länge som befolkningen på den japanska ön Okinawa, som tillhör de mest långlivade i världen.

Den allmänna uppfattningen brukar vara att en minoritet mår sämre än majoritetsbefolkningen. Men i sin undersökning visar Markku T. Hyyppä att den finlandssvenska minoriteten, som utgör endast 5,5 % av Finlands befolkning, mår avsevärt mycket bättre och lever längre än den finskspråkiga majoriteten. Finlandssvenskarna hör till dem som lever längst i världen.

Biologiska variationer, skillnader i socioekonomisk status eller olika hälsobeteende sägs traditionellt ligga bakom olikheter i folkhälsa. Men enligt de epidemiologiska studier författaren och hans grupp gjort är också tillgången på sociala nätverk betydelsefull.

Författaren antar att samhällsengagemang uttryckt i kulturella och sociala beteenden, det vill säga det sociala kapitalet, är viktiga för välbefinnande och folkhälsa. Hyyppä argumenterar för sina synpunkter med egna och andras vetenskapliga rön om det sociala kapitalets betydelse för livskraften. Han redogör också för egna studier.

Provläs ett kapitel ur boken här.