Till påsken hör inte bara Fazers mignonägg och pasha utan också memma! Memma åt vi också alltid till påsk: denna mörkbruna kompakta rätt tillagad på rågmjöl, malt och sirap och har ätits i Finland i mer än 300 år och nämns första gången i litteraturen så tidigt som år 1700. Då skrev Daniel Jusenius om en mörkt brun, sällsynt söt ”gröt” som åts till påsk till minne av den osyrade degen. Enligt Jusenius beskrivning stektes ”gröten” i ugn i näverformar. Än idag är memma förpackad i askar med nävermönster.
Memma är fettsnål och full av mineraler och fibrer. Äts med iskall gräddmjölk och lite strösocker till påsk. Memma är ganska så mastigt så man ska inte äta för mycket av den.
Memma finns att köpa i många svenska livsmedelsaffärer så för den som vill/vågar pröva på den här finska specialiteten går det utmärkt att göra det.
Läs också Påsk 1: Mignonägg och Påsk 2: Traditionell påskpasha.