ASEMOm några veckor ordnar Finland sitt största internationella toppmöte någonsin. Bland de inbjudna finns också militärregimen i Myanmar, som fortfarande håller Nobelprisbelönade oppositionsledaren Aung San Suu Kyi fängslad och hennes parti avstängt från politiken.

Den 10–11 september står Finland värd för ASEM-mötet mellan EU och Asien, med stats- och regeringschefer från ett fyrtiotal länder i Europa och Asien. Men alla är inte imponerade över gästlistan. Med finns också Myanmar, före detta Burma, som redan i nästan tio års tid stått under sanktioner från EU:s sida. Till sanktionerna hör bland annat att militärledningen, säkerhetsstyrkorna och personer kopplade till dem förvägras visum till EU-länderna. Men till ASEM-mötet i Finland är de välkomna.

"Det känns som ett slag i ansiktet. De femhundra burmesiska flyktingarna i Finland har kommit en lång väg, och nu tvingas de se sitt nya hemlands ledare skaka hand med deras gamla förtryckare",
säger Ko Ko Thett, som själv flytt från Myanmar till Finland.

Eller Burma, som flyktingarna själva föredrar att kalla landet, eftersom namnet Myanmar tagits i bruk av militärregimen. Ko Ko Thett tror inte på någon konstruktiv dialog om demokrati och mänskliga rättigheter under ASEM-mötet.

"Dialog är förstås alltid bra, men militärledningen i Burma har aldrig fört dialog med någon över huvud taget. En diskussion under ASEM-mötet skulle antagligen bara bidra till att ge ledningen en större legitimitet, men inte förändra något."

Inte för det, Ko Ko Thett har sitt budskap till regimen klart i fall någon vill framföra det.

"Landets ledning bör befria Aung San Suu Kyi och inleda ett genuint reformarbete och en genuin dialog. Något sådant har hittills inte förekommit."

På utrikesministeriet motiverar Asien-enhetens chef Pekka Metso inbjudan med att Myanmar är medlem av de asiatiska ländernas organisation Asean, som sedan två år är medlem av ASEM. Men när Myanmar för två år sedan tilläts delta i ASEM-mötet var det på villkor att Aung San Suu Kyi friges och oppositionspartiet NLD tas med i de politiska processerna. När inget trots allt hände skärptes sanktionerna ytterligare, och till exempel i fjol beviljade Nederländerna inget visum för Myanmars representanter under ASEMs finansministermöte.

"Att Myanmar inte uppfyllt EU:s krav är en lite annan sak. Agendan under ASEM-mötet är bred och den som vill kan ta upp frågor om mänskliga rättigheter. De kommer säkert att diskuteras. Generellt är det ju så att om objektet för kritik aldrig hör kritiken klingar den för döva öron. Vill man ha igenom ett budskap krävs dialog och någon sorts kanal,"
säger Metso.

Men att Finland kommer att ta upp mänskliga rättigheter med Myanmar under ASEM-mötet kan han inte lova.

"Jag vet inte om Finland kommer att ta upp de frågorna vid det här tillfället."

Agendan under Asem-mötet får skarp kritik av medborgarorganisationernas skuggmöte, Asia Europe People’s Forum, som ordnas den 3–6 september inför Asem-mötet. Hit hör medborgarorganisationer i Asien och Europa. Medborgar­forumets främsta mål är att öka öppenheten och genomskinligheten, och att vidga Asems agenda så att den omfattar också till exempel frågor om mänskliga rättigheter, demokrati och sociala frågor.

"Nu ligger tyngdpunkten främst på ekonomi. Till exempel näringslivets Business Forum får delta i det slutna mötet, men inte medborgarorganisationerna. Man kunde ha hoppats att Finland, som vill lyfta upp öppenheten i EU, skulle ha bjudit in också medborgarorganisationerna,"
säger Anu Juvonen, ­projektkoordinator på AEPF.

Läs mer om ASEM-mötet här.

Källa:
HBL logo