EU-flaggaSå här – fullständigt i motsats till Sverige – resonerar man om tiggarna som kommer till Finland – lika väl som till Sverige – från de forna öststaterna, rapporterar Yle:

"Om de rumänska tiggarna vill stanna i Finland kommer de att få hjälp med språkundervisning, bostad och uppehälle", säger kanslichef Kari Välimäki vid social- och hälsovårdsministeriet. Han konstaterar att de romska tiggarna från Rumänien har full rätt att bo i Finland eftersom de är EU-medborgare. De har också samma rätt till samhällelig service som finländarna själva.

Kanslichef Välimäki konstaterar också att romerna har laglig rätt att tigga på gatorna. De enda tvångsåtgärder myndigheterna har vidtagit har varit i fall då barn har deltagit i tiggandet.

"Då det gäller vuxna tiggare har inga åtgärder vidtagits, men om en tiggare till exempel ser ut att hålla på att svälta ihjäl kommer man nog att ingripa", försäkrar Välimäki.

Myndigheterna följer noggrant hur situationen utvecklas men just nu ser man ingen orsak att vidta åtgärder. Några ändringar i lagstiftningen är inte av nöden. Om det däremot börjar visa sig att tiggarna begår brott måste man tänka om, säger Välimäki. Han ser fenomenet med tiggare som ett marginellt problem i Finland. Enligt Välimäki finns det inga tecken på att tiggarna vill bli medlemmar i det finländska samhället. Myndigheterna har erbjudit de romska tiggarna olika former av hjälp, men hjälpen har inte tagits emot. Enligt Välimäkis uppgifter vistas tiggarna en viss tid i Finland och åker sedan tillbaka hem.

Skön inställning. Och humanitär. "Vi erbjuder den hjälp de är berättigade till utan att de behöver ansöka eller be om den, och vi lämnar dem ifred om de inte vill ha med oss att göra". En tro på individen, en icke-förmyndarmentalitet som är befriande skön och normal. Fjärran från hur svenska myndigheter agerar och uttalar sig. Finland – så nära men ändå så långt borta.